Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Börtönbe mehet a férfi, aki nem fizetett tartásdíjat három gyereke után

Börtönbe mehet a férfi, aki nem fizetett tartásdíjat három gyereke után

Az Esztergomi Járási Ügyészség tartási kötelezettség elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki gyermekei után nem fizetett tartásdíjat, ezért az ügyészség végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

A férfinak a házasságából két, az élettársi kapcsolatából egy gyermeke született. A kapcsolatok felbomlását követően az Esztergomi Járásbíróság kötelezte a vádlottat arra, hogy a gyermekek tartására fizessen tartásdíjat. A férfi azonban sem volt feleségének, sem volt élettársának nem fizetett, ezért őt az Esztergomi Járásbíróság 2017-ben 1 év – végrehajtásában 2 évi próbaidőre – felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte.

A férfi az elítélését követő időszakban sem fizetett tartásdíjat, illetőleg amikor regisztráltatta magát az álláskeresők nyilvántartásában, akkor onnan azért törölték, mert a felajánlott képzési lehetőséget nem fogadta el. A férfi akkor sem fizetett, amikor munkaviszonnyal rendelkezett.

A vádlott a házasságából született gyerekek vonatkozásában 350 ezer forint, míg a volt élettársa által nevelt gyermek tekintetében 75 ezer forint tartásdíj hátralékot halmozott fel.

A férfi magatartásával megszegte azt a polgári jogi rendelkezést, hogy a kiskorú gyermek tartására a szülő a saját szükséges tartásának korlátozásával is köteles.

Az ügyészség a vádlottal szemben két – a volt feleség és élettárs által nevelt gyermekeivel szembeni fizetési kötelezettség elmulasztása miatt – vádiratot nyújtott be az Esztergomi Járásbíróságra.

Az ügyészség indítványt tett arra, hogy a bíróság a bűnügyeket egyesítse, a vádlottat végrehajtandó szabadságvesztésre és a közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélje, valamint a felfüggesztett fogházbüntetés végrehajtását rendelje el.

(Ügyészség)