Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szél Bernadett kilépése váratlanul érte az LMP frakcióját

Szél Bernadett kilépése váratlanul érte az LMP frakcióját

A frakció egységét demonstrálandó tartott közös sajtótájékoztatót szerdán az LMP országgyűlési frakciójának hat tagja, miután Szél Bernadett korábbi társelnök és Szabó Szabolcs a héten kilépett a képviselőcsoportból. Keresztes László Lóránt frakcióvezető, aki jelenleg egyedül tölti be az LMP-társelnöki posztot, azt mondta: nem tart attól, hogy a képviselőcsoport tovább szakadna.

A sajtótájékoztatón több témát is érintettek, Szél Bernadettől kezdve Schiffer András visszatérésén át Sallai R. Benedek vitatható stílusú megszólalásáig.

Szél Bernadett kiválása

A frakciót meglepte Szél Bernadett távozása, ugyanakkor nem tartják mandátumvadásznak, hiszen rengeteget tett az LMP-ért az elmúlt években, és várhatóan a jövőben is hasznosan él majd mandátumával. Elfogadják, hogy Szél Bernadett most számos politikai kérdést másképp ítél meg, azonban korábbi miniszterelnök-jelöltjük számukra is csupán annyi magyarázatot adott távozására, amennyit nyilvánosan is közölt. A frakció egyelőre arról sem döntött, ki váltja Szél Bernadettet a nemzetbiztonsági bizottságban.

Sargentini-jelentés

Keresztes László Lóránt erről azt mondta: a kérdésről kora nyár óta vitáznak, az elnökség pedig egységesen döntött úgy, hogy ne szavazzák a dokumentumot meg az EP-ben, bár annak alapüzenetével egyetértenek. Szél Bernadett ezzel nem értett egyet.

Keresztes László Lóránt szerint a jelentést elítélő határozati javaslat szerdai parlamenti vitában “politikai színjáték” zajlik majd, egy hamis európai uniós kampány bevezetőjét láthatják majd az érdeklődők, amelyhez a baloldal is partner lesz. Míg a Fidesz az “Európa jövője a tét” szlogent hangoztatja majd, a baloldal az “Orbán vagy Európa” kérdést fogja feltenni. Az LMP azonban nem száll be a színjátékba, tartalmi kérdéseket hoz majd fel.

Több dolgot cáfoltak

Schiffer András visszatéréséről azt mondták, a korábbi társelnök csupán jogi képviseletet lát el az LMP mellett, de nem áll szándékában visszatérni.

Hadházy Ákos felvetésére, miszerint az LMP elhagyni készül az európai zöldek pártcsaládját, Keresztes azt mondta, nem igaz. Az erőteljes véleménykülönbségek nem árnyékolják be a jó kapcsolatot a pártcsaláddal.

Minimalizálják a szivárogtatást

A pártból egy tettlegességig fajuló vita miatt első fokon kizárt, ám másodfokon visszavett, de tisztségektől eltiltott Sallai R. Benedek vitatható stílusban megírt bírálatairól, amelyek rendre kiszivárogtak a sajtóba, Keresztes László Lóránt azt mondta: az alkalmazott stílus, amelynek szerinte nincs helye a politikában, kizárólag a politikust minősíti, elhatárolódik attól, és ha rajta múlik, annak következménye is lesz.

Megerősítette: már dolgoznak azon, hogy a párt belső kommunikációs csatornáin minimalizálják a kiszivárogtatásokat.

Ködös válaszokból is kijutott

Az LMP-Jobbik közeledésről Keresztes annyit felelt, hogy a két párt között jelentős ideológiai és szemléletmódbeli különbség van. Ahogy arra sem érkezett egyértelmű válasz, hogy Demeter Márta lesz-e az új társelnök. Ő annyit mondott, továbbra is az LMP hatékony működése a célja. Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettest a Schmidt Máriához fűződő viszonyáról azt mondta, a kampányban egyetlen alkalommal beszélt vele telefonon, azóta semmilyen egyeztetés nem volt köztük.

(via MTI/Borítóképen Keresztes László Lóránt, az LMP új frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart az Országgyűlés Irodaházában 2018. szeptember 4-én/MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)