Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Antiszemitizmussal vádolja a lengyel miniszterelnököt az izraeli sajtó

Antiszemitizmussal vádolja a lengyel miniszterelnököt az izraeli sajtó

Mateusz Morawieckit antiszemitizmussal vádolja az izraeli sajtó, miután kiszivárgott egy öt évvel ezelőtti hangfelvétel, amin a politikus arról beszél: igazságtalannak tartja, hogy a nagy befektetési alapok mind a „kapzsi amerikai, zsidó, német, angol és svájci emberek kezében vannak” – írja a Haaretz cikke alapján a hvg.

A lap szerint a felvétel kedden szivárgott ki, és egy étteremben készül, ahol a miniszterelnök vacsorázott. Morawiecki – aki ekkoriban még bankárként dolgozott – gyakran vett részt közös vacsorákon az üzleti élet ismert alakjaival. Lengyelországban inkább nem is az antiszemita megnyilvánulás miatt kapták fel a hírt, hanem amiatt, hogy korrupciónak számít-e egy ilyen vacsorán politikai és pénzügyi kérdésekről beszélni.

A hangfelvétel egyébként a lehető legkínosabb időpontban került elő: Morawiecki ugyanis nemsokára az Egyesült Államokba utazik, hogy a lengyel kormány zsidókkal és Izraellel kapcsolatos hozzáállásáról egyeztessen.

Borítókép forrása: MTI / Koszticsák Szilárd