Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Kardiológiai Intézetből kirúgott szívsebész körüli kavarás tette be a kaput a lemondott államtitkárnál

A Kardiológiai Intézetből kirúgott szívsebész körüli kavarás tette be a kaput a lemondott államtitkárnál

Mint ahogy arról beszámoltunk, kedden felajánlotta lemondását Orbán Viktornak és Áder Jánosnak Nagy Anikó egészségügyi államtitkár. A Népszava már korábban megírta, hogy már hetekkel korábban elmérgesedett a viszony Nagy Anikó és minisztere, Kásler Miklós között. A konfliktus oka elsősorban az volt, hogy a miniszter több esetben átnyúlt az államtitkár feje fölött. Az Index cikkében azt írja, az egyik ilyen utolsó eset a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetből váratlanul elbocsátott híres szívsebész, Székely László ügye volt.

Székelyt Andréka Péter, a Kardiológiai Intézet megbízott főigazgatója mentette fel a munkavégzés alól. Az indok az volt, hogy Székely még tavasszal egy szívbillentyű-műtéthez behívott a műtőbe egy privát plasztikai sebészt is, aki a beteg sérült mellimplantátuma helyett újat ültetett be. Az orvos azzal indokolta ezt a megoldást, hogy a betegnek így egy altatással, egy műtét alatt helyre tudták állítani a mellkasát. Andréka Péter megbízott főigazgató azonban megengedhetetlennek tartotta, hogy egy állami intézményben vegyesen állami és privát ellátást végezzenek.

Az ügyben felső szinten is egyeztetés indult el.

Nagy Anikó államtitkár közvetítő szerepet vállalt az ügyben, és hogy ne maradjanak el a műtétek, egyezséget hozott tető alá Székely László és az őt kirúgó Andréka Péter főigazgató között. Ennek lényege az volt, hogy Székely december végéig elvégzi a műtéteket a Kardiológiai Intézetben, utána pedig a Honvédkórházban folytatja munkáját.

Minimál invazív (azaz kis beavatkozással járó) szívsebészeti beavatkozásokat azonban Budapesten Székelyen kívül csak a Honvédkórház egy orvosa végez. Az egyezség az lett volna, hogy a két orvos januártól intézetet cserél egymással: Székely megy a Honvédba, a Honvéd orvosa megy a Kardiológiai Intézetbe. Kásler végül felszólította a Kardiológiai Intézet főigazgatóját, hogy maradjon Székely elbocsátása mellett.

Borítókép MTI Fotó: Szigetváry Zsolt