Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kinő a földből Csepelen az olimpiai falu – megjelent a pályázat

Kinő a földből Csepelen az olimpiai falu – megjelent a pályázat

A kormányt valóban semmi sem tántoríthatja el, hogy Budapest olimpia nélkül is gigantikus pénzből, szabad szemmel is látható sportközponttá váljon. Ennek megfelelően most beindít egy újabb beruházást Csepelen, azon a területen, amit sokáig a leendő budapesti olimpia központjának gondoltak. Ennek keretében leginkább extrém sportoknak szóló szabadidő parkot hoznak létre, amely létesítményeinek „generáltervezői pályázatát” kedden közzétette a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit (KKBK) Zrt.

A kiírás szerint a feladat a „Budapesti Xtrém Szabadidő Park az Észak-Csepelt és Dél-Pestet érintő, átfogó fejlesztési program”, amely a Déli Városkapu Fejlesztési Program részeként valósul meg.

„A fejlesztési program legfontosabb eleme a 12 000 férőhelyes diákváros” lesz.

Ehhez kapcsolódnak a diákok, sportolók és a lakosság által is használható közösségi terek, sportlétesítmények – így a vadvízi központot és a BMX központot magában foglaló Xtrém Szabadidő Park is -, amelyek révén egy lepusztult, elhanyagolt környékből, fővárosi léptékben is vonzó városnegyed válik” – állítják. „A kiírás szerint a Déli Városkapu fejlesztési program felgyorsítja a területen egyébként is szükséges infrastrukturális beruházásokat.”

Budapest, Az argentin Inaki Mazza a BMX Freestyle Junior kategória selejtezőjén a Fise World Series extrémsport fesztiválon a Kopaszi-gáton 2017. augusztus 18-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Jöhet a kajak-kenu és a BMX-pálya

A mostani közbeszerzési eljárás tárgya így egy kajak-kenu szlalom verseny- és edzőpálya, illetve egy BMX verseny- és gyakorlópálya tervezése. Ezekhez kapcsolódóan klubház(ak) is épülnek, továbbá a tervezési határon belüli út, a közmű és környezetrendezésre vonatkozó generáltervezési feladatainak teljes körű ellátását is elvárják. A kormány sporthoz kapcsolódó elképzelései bőven fellelhetőek a kiírásban, így biztosra vehetjük, hogy komoly versenyeket kíván Magyarországra csábítani a kabinet, hiszen a dokumentumokban kijelentik:

„a létesítménynek hazai és nemzetközi viszonylatban is versenyképesnek, világviszonylatban hasonló létesítményekkel összehasonlítva kimagasló minőségűnek kell lennie.”

A komplexum elhelyezésére mintegy 16 hektárt szánnak. A vadvízi központ a Magyar Kajak-kenu Szövetség országos edzőközpontja, a BMX központ a Magyar Kerékpáros Szövetség edzőközpontja lesz.

A leírások szerint a kajak-kenu versenypálya 280 méter hosszú lesz, 8-12 méteres szélességgel, míg az edzőpálya 400-500 méter hosszan kanyarog majd. Ezekhez kapcsolódik egy 12 ezer négyzetméteres, mintegy másfél méter mélységű érkező medence. A BMX központban egy 300-400 méter hosszú, az UCI hitelesítésű verseny- és gyakorló pályát alakítanak ki, ezen felül – egyéb más mellett – lesz egy Freestyle park, jó sok lelátóval.

Az ajánlatokat november 6-ig kell benyújtani a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjának.

A Kemény Ferenc program része

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a fejlesztés annak a Kemény Ferenc Programnak a része volt, amelyet az olimpiai pályázat kapcsán indított el a kormány, sportlétesítmények fejlesztésére. Ennek keretében olyan létesítmények előkészítését és 2022-ig történő felépítését határozták el, amelyek az olimpiai pályázatig fel sem merültek. A Kemény Ferenc-programban ugyanis szerepelt Észak-Csepelen, illetve a Kvassay-zsilipnél a Budapesti Xtrém Szabadidő Park (BMX, kajakszlalom) – mostani fejlesztés tárgya -, a Dunai Evezős Központ, a Budapesti Atlétikai Stadion és szabadtéri edzőpályák, fedett pályás atlétikai multifunkciós csarnok és az új Budapesti Teniszközpont; a volt Fővárosi Gázgyár területén az új Budapesti Velodrom; a nagytétényi rendőrségi lőtéren a Takács Károly Nemzeti Lövészeti Központ; valamint Üllőn a Nemzeti Lovas Központ. A létesítmények közül több felépítése fel sem merült volna az olimpiai pályázatunk nélkül:

ilyen például a kajakszlalom-pálya; a „vadvízi” kajakban magyar még nem járt az olimpián,

és a pálya jellemzően az olimpiák fehér elefántja, ez az a sportinfrastruktúra-fejlesztés, amely még a stadionlázban égő kormánynak is nehezen látható, hogyan jutott eszébe – írtuk korábban. Azt nem tudni, hogy a Kemény Ferenc Program mennyi közpénzbe fog fájni, az előkészítésére azonban elkülönítettek 745 millió forintot. Ha az olimpiai megvalósíthatósági tanulmány számaival kalkulálunk, akkor legalább százmilliárdos összeggel számolhatunk.