Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egymilliárd eurós egyiptomi tendert nyert orosz partnerével a Dunakeszi Járműjavító

Egymilliárd eurós egyiptomi tendert nyert orosz partnerével a Dunakeszi Járműjavító

Orosz konzorciumi társsal az oldalán az állami Dunakeszi Járműjavító egymilliárd euró értékben 1300 vasúti kocsit szál­líthat az egyiptomi állami vasútnak – írja a Magyar Idők. A sok éve húzódó beszerzés végére néhány nappal ezelőtt Kairóban tettek pontot – írja a lap, a nemzetközi szakportál, a RailwayGazette.com híre alapján. A megállapodás szerint az említett mennyiséget az orosz–magyar konzorcium, a Transzmasholding Hungary szállíthatja le az egyiptomi állami vasutak (ENR) részére.

A kocsik legnagyobb része (ezer darab) harmadosztályú, felerészben légkondicionált. Másodosztályúból 180, első osztályúból 90, büfékocsiból 30 készül majd. Az orosz fél tervezi a kocsikat és gyártja a legfontosabb alkatrészeket, valamint a végtermék felét készíti el – írja a kormányközeli lap. A magyar konzorciumi tag Dunakeszi Járműjavító gyártja a járművek másik felét, miközben a finanszírozásról az Eximbank gondoskodik.

Szepessy Tamás, a Dunakeszi Járműjavító vezérigazgatója még 2016-ban azt nyilatkozta, hogy a járműtender eredményesen lezárult, és azt a Transzmasholding nyerte, amely bevonja a teljesítésbe a Dunakeszi Járműjavítót. A szerződés aláírása azonban akkor még nem történt meg.

Borítókép: Összeszerelés alatt álló CAF-villamosok a Dunakeszi Jármûjavító üzemcsarnokában.
MTI Fotó: Máthé Zoltán