Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Angela Merkel világszerte népszerűbb Donald Trumpnál

Angela Merkel világszerte népszerűbb Donald Trumpnál

Angela Merkel német kancellár világszerte népszerűbb, mint Donald Trump amerikai elnök – derül ki a Pew Research Center kutatásából.A független közvélemény-kutató intézet 25 országban 26 ezer embert kérdezett meg.

A felmérés szerint 52 százalékuk bízik abban, hogy Merkel a világ dolgait illetően helyesen cselekszik, Trump esetében 27 százalék volt ezen az állásponton.

A Pew a világ öt vezetőjéről kérdezte az embereket, és ebben a kérdésben Trumpot Vlagyimir Putyin orosz elnök, Hszi Csin-ping kínai államfő és Emmanuel Macron francia köztársasági elnök is megelőzte.
A megkérdezettek közül a mexikóiak bíznak a legkevésbé Trumpban; ott csak az emberek 6 százaléka mondta azt, hogy Trump helyesen cselekszik. Az amerikai elnököt Izraelben kedvelik a leginkább, ahol a válaszadók 69 százaléka vélekedik róla pozitívan. Az Egyesült Államok legközelebbi szövetségeseinél is feltűnő elégedetlenség mutatkozik az amerikai elnökkel. Franciaországban az emberek 9 százaléka ért egyet az intézkedéseivel, Kanadában pedig a megkérdezettek 25 százaléka tartja jónak, amit csinál a Pew szerint.

Az Egyesült Államok mint ország megítélése ugyanakkor pozitívabb.

A válaszadók 50 százaléka jó véleménnyel van az országról, és 43 százalék véleménye negatív Amerikáról. A felmérés május 20. és augusztus 12. között készült.

Borítókép: MTI/AP/Evan Vucci