Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Bibó-idézettel vonja kérdőre a kormányt az ellenzék

Bibó-idézettel vonja kérdőre a kormányt az ellenzék

Kemény kérdésekkel készül az ellenzék, újabb lexet tölt a csőbe a kormány, emléknapok garmadájáról szavaz mai ülésén a Parlament. Kövesse a vitát és az ülést a Zoom.hu-n 13 órától!

Napirend előtt a DK-s Varju László szólal fel “Üzenetet hoztam egy otthonápolótól” címmel. A téma aktualitása, hogy pénteken ismét a Parlament előtt tüntettek az otthonápolás anyagi és erkölcsi elismeréséért küzdő civilek, miközben a kormány azt ígéri, hogy a közeljövőben foglalkozik az üggyel.

Emléknap/év és egy újabb lex

Az Országgyűlés ülésén több emlékezetpolitikai témáról is szó lesz. Döntenek például a képviselők a Jobbik javaslatának tárgysorozatba vételéről. A párt azt javasolja, hogy a trianoni döntés centenáriumának alkalmából a 2020-as évet nyilvánítsák Trianon Emlékévvé. Kormánypárti politikusok pedig szeptember 17-ét nyilvánítanák a Földművesek Emléknapjává.

A képviselők a zárószavazás előtti módosítókról is szavaznak egy újabb lex kapcsán: a “Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről” szóló törvényjavaslatról, vagyis a nemzetközi Mészáros Lőrinc-törvényről a Zoom.hu is írt:

Kockázatok és mellékhatások: itt a nemzetközi Mészáros Lőrinc-törvény

Kockázatok és mellékhatások: itt a nemzetközi Mészáros Lőrinc-törvény Az orosz, arab, török befektetőket hozhatja helyzetbe az új belügyminiszteri jogkör, amely megszűrné a külföldi befektetőket. Róna Péter közgazdász szerint ennek több következménye lesz, az MSZP pedig „nemzetközi Mészáros Lőrinc-törvényről” beszél.

Egészségügy, Paks, drogok

Az ülésen elhangzik több mint másfél tucat interpelláció, köztük egy rekordhosszúságú című is: az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó az erőforrásminisztert kérdezi az egészségügyi helyzetről egy Bibó-idézettel. Az interpellációk között lesznek még érdekesek: az LMP-s Schmuck Erzsébet a Paks II. beruházás kapcsán a Duna élővilága miatt aggódik, ennek veszélyeiről a Zoom.hu is írt.

A jobbikos Bana Tibor pedig arra kíváncsi, miért nem csatlakozik Magyarország az Európai Ügyészséghez – ennek kikényszerítésére egymillió aláírást akar összegyűjteni Hadházy Ákos, ám ez olykor nehézségekbe ütközik. A napirend utáni felszólalások között a jobbikos Lukács László György a dizájnerdrogokkal foglalkozik, míg a Jobbikból távozott Dúró Dóra saját, nagy port kavart szívhang-javaslatát veszi elő újra.

Borítókép: Az Országgyűlés ülésterme / Fotó: Veres Viktor