Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Macron beszáll az európai parlamenti választások kampányába

Macron beszáll az európai parlamenti választások kampányába

Emmanuel Macron francia államfő közvetlenül részt kíván venni a jövő májusi európai parlamenti választások kampányában, s azt reméli, hogy “Franciaországban a lehető legszélesebb listát” sikerül felépítenie annak érdekben, hogy véget érjen “az ultraliberális Európa” korszaka, de azt ne “a nacionalizmusok Európája” váltsa fel.

“Az európai választásokhoz mindent meg fogok tenni, hogy a haladáspártiak, a demokraták és mindazok, akiknek a szóvivője vagyok – s azt remélem, hogy a lehető legszélesebb listán testesíthetők meg – hallassa a hangját” –

mondta a francia elnök a Le Journal du Dimanche című, vasárnap megjelenő hetilapnak adott interjúban.

“Részt fogok venni (a választásokon), mert hiszek a demokratáknak és a haladáspártiaknak az ambíció és a jövő Európájáért folytatott kampányában. Ez egy civilizációs harc, történelmi harc, és nem fogok semmiben sem engedni a szélsőségeknek” – fogalmazott az államfő.

Emmanuel Macron, aki rendszeresen hangoztatja, hogy az Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter által kötött szövetség által képviselt, és a Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) által támogatott európai modellt nem tartja követendőnek, az interjúban egy majdani centrista európai pártszövetség körvonalait rajzolta fel.

“Hiszek a népek visszatérésében. Nem vagyok unionista vagy globalista. Hiszem, hogy minden népnek erős identitása van. Hiszek a nemzetünk történelmében és ambíciójában. Arról szeretnék mindenkit meggyőzni, hogy ezt Európa védi meg. Szeretném az ultraliberális Európa lapját lezárni, ugyanakkor elkerülni a nacionalizmusok Európájának lapját is. Európa a legjobb védelmezőnk. De újra kell gondolni és át kell építeni”

– hangsúlyozta Emmanuel Macron.

A francia elnök azt is elmondta, hogy az EP-választásoknak nem lesz semmilyen hatása a kormánya politikájára, s nem hasonlítható az amerikai időközi választásokhoz.

“(A francia) államfő mandátuma ötéves. Az utolsó napig dolgozni fogok. Olyan parlamenti többségünk van, amely ezt lehetővé teszi” – hívta fel a figyelmet. “Semmiképpen sem változtatok a politikán. Olyan átalakításokra köteleztem el magam, amelyet hazánk évtizedek óta elkerült a jobb- és baloldal közötti kis tiktak-játék miatt” – tette hozzá.

Emmanuel Macron jelezte: folytatódnak a mélyreható átalakítások, a munkanélküliek biztosítási rendszerének reformja, az egészségügyi rendszer átalakítása, a szegénység elleni küzdelem, a közszféra és az energiaszektor reformja.

A köztársasági elnök “nehéz döntéseket” ígért a vallások megszervezésének terén is – utalva a franciaországi iszlám finanszírozási kérdéseire -, valamint a nyugdíjrendszereknek a következő hónapokban várható egységesítéséről.

“Megadtam az irányt július 9-én a kongresszus előtt elmondott beszédemben. Egy tapodtat sem engedek belőle. A következő reformok ugyanannyira ambiciózusak lesznek, mint a tavalyiak” – szögezte le Emmanuel Macron. Hozzátette, hogy a népszerűségvesztése sem változtatott semmit a reformszándékain. (MTI)