Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hotelt csinálnak egy kihalás szélén álló svájci faluból

Hotelt csinálnak egy kihalás szélén álló svájci faluból

Svájc egyik meseszerű kis faluja, Corippo a kihalás szélén áll. Bármennyire gyönyörű ugyanis a környezet, amiben fekszik, a lakások kicsik, hogy életvitelszerűen éljenek ott az emberek, másrészt autóval megközelíthetetlenek.

A falu Svájc olasznyelvű részén fekszik, régóta küzd azzal, hogy egyre kevesebben élnek ott. Hiába próbálták meg visszacsalogatni az embereket, a korábban említett okok miatt nem sikerült megtölteni lakosokkal a települést.

Régebben háromezer ember lakta a falut, mára tizenketten maradtak.

Közülük tizenegy 65 éven felüli asszony. Az egyetlen munkalehetőség pedig egy helyi rusztikus tavernában van. Az épületek mind gránitból épültek, az 1800-as évektől gyakorlatilag érintetlenek, így megvan a rusztikus bája a falunak, csaképp az egész szép lassan szellemvárossá válik.

Egy helyi szervezet, a Fondazione Corippo 1975 nem hagyná veszni a várost, azzal az ötlettel állt elő, hogy hotelt csinálna a településből. Olaszországban már működik hasonló, Corippo 70 lakásából 30-at méretüktől függően szobának vagy apartmanként adnák ki turistáknak.

A turisták tudnának kirándulni a környéken és belevethetnék magukat a helyi kulináris élvezetekbe is. Az első ház már meg is nyílt idén júliusban, a teljes hotel 2020 húsvétkor startolhat.

A taverna nemcsak az étteremnek, de a recepcióak is helyet adna. A közös tereken pékséget nyitnának, illetve fákat ültetnének. A teljes kialakítás 6,5 millió dollárba kerülne. A projektet banki kölcsönökből és felajánlásokból fedezik. Az ötletgazdák azt remélik, hogy a hotel ötletét fiatal családok felkarolják majd és új munkahelyek is létrejönnek, így újra megtelik élettel a kiüresedett falu – olvasható a CNN cikkében.

Borítókép fotó forrás: YouTube