Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Közel 40 évet kellett várni az új Led Zeppelinre, de megérte?

Közel 40 évet kellett várni az új Led Zeppelinre, de megérte?

Becsapós a cím, de aki ismeri a Greta van Fleetet, tudja, mi a dilemma, aki pedig nem, az hallgasson bele.

Nincs az a zenerajongó/zenekritikus, aki ne kapná fel a fejét a michigani zenekarra. Vagy azért, mert a klasszikus, egyszerűbb rockzene megmentőit látják bennük, vagy azért, mert nem hiszik el, hogy lehet ennyire pontosan fel- és megidézni a Led Zeppelin zenei örökségét. Mindkét tábor szélsebesen hízik.

Európában is sikeres a múltidézés

A Greta Van Fleet Amerikában hasít nagyon, a négyes USA legnagyobb showműsoraiban lép fel, a dalok több tízmillió letöltésnél járnak szinte minden szolgáltatónál, a legnagyobb amerikai városokban egyszerre három egymást követő koncertet kötnek le a zenekarnak, hogy kielégítsék az igényeket. Idén nyáron azonban már a nagyobb európai fesztiválokon, például a Pinkpopon vagy Rock am Ringen is az ujjuk köré csavarták a közönséget. Még egyelőre nem lehet tudni, mire lesz képes a GVF, de tényleg érezhető valami a levegőben.

Bár a zenekar 2012 óta létezik, igazából az utóbbi szűk két évben indult be a szekér. A bemutatkozó EP-jük, a Black Smoke Rising még csak tavaly jött ki (a klipes Highway Tune már korábban is hallható volt, később egészen a Billboard lista éléig tudott felmászni), a From The Fires című második kiadványuk szintén 2017-es, az első nagylemez pedig október 19-én, másfél évvel a debütálás után érkezik. Nem is csoda, hogy az idő vasfoga eddig nem hagyott nyomot rajtuk.

A Greta Van Fleet első ránézésre olyan, mint egy hippi Jonas Brothers, ami nem véletlen, hisz a michigani együttest is három testvér, Josh, Jake és Sam Kiszka alapította még 2012-ben. Ők Kyle Hauckkal kiegészülve 14 és 16 év között mozogtak, amikor elindult a GVF, mára megemberesedtek, de még így is van olyan testvér, aki nem koccinthat sörrel Amerikában egy koncert után, a csapatot 2013 óta erősítő új dobos, Danny Wagner pedig még mindig csak 18 éves.

A zenekar így minden menedzser álma, a tagok szemtelenül fiatalok, ráadásul iszonyatosan tehetségesek, Josh Kiszka énekest még akkor is több millióan nézik meg, ha Adele-t énekel.

A Kiszka-testvérek zenei neveléséről egyébként édesapjuk gondoskodott, akinek hatalmas bakelitgyűjteménye volt és egyébként zenélt is és zenél a mai napig, szájharmonikán játszik két zenekarban is. A három testvér magába szívta a 60-as, 70-es éveket, és igazából még most is benntartja.

Woodstock szelleme kísért

A Greta Van Fleet még külsőségekben is megidézi a hippikorszakot, a lemezborítókon, pólókon használt betűtípusoktól kezdve a ruhákon át, ez utóbbi esetében egy leheletnyivel picit több Aerosmith-hatással. A színpadon sem árnyalják a képet, elővesznek több, egyébként okkal elhagyott színpadi elemet, mint a fej mögötti a vak gitározás vagy a koncertet lezáró elszállós coda (ha már Led Zeppelin).

Az majd később dől el, hogy ezzel meddig lehet jutni, és, hogy a GVF ereje az együttes érdeme, vagy annak köszönhető, hogy egy tényleg kivételes képességű énekes lépett a színre, esetleg az „elődzenekar” iránti tiszteletnek szól minden. Addig is marad a hivalkodó címke, hogy nagyon, de nagyon hasonlítanak a Led Zeppelinre.

A legendás zenekar 1980 óta nem aktív, a dobos, John Bonham halála után mindössze háromszor álltak össze egy-egy koncert erejéig, a rajongók pedig az 1982-es, korábbi felvételek során eldobott dalokat tartalmazó Coda óta várnak egy új, „normális” lemezre. Az azóta eltelt időszakban több zenekar is megpróbálta megidézni Rober Plantéket, több-kevesebb sikerrel. Talán a Scorpions-dobos James Kottakkal felálló, 1987-ben alakult, de 2016-ban feloszló német Kingdom Come állt a legközelebb ehhez, legalábbis, ami a mainstream színteret érinti, mellettük a szaksajtó ráaggatta már a Zeppelin-címkét a Wolfmotherre vagy a The Black Crowesra is. Igazából mindenki hozzá tudott adni valamit az eredeti recepthez, a GVF viszont kimondva-kimondatlanul nem akar változtatni rajta.

„Amikor először hallottam a Greta van Fleetet, azt hittem, hogy Led Zeppelin szól,

később jöttem rá, hogy nem ismerek ilyen dalt tőlük. Ezek a srácok pont azon úton járnak, amin mi már végigmentünk”

– nyilatkozta Kottak a KNAC-nek.

Robert Plantnek tetszik

A Led Zeppelint még megidézni is nehézkes, Plantet pedig szinte lehetetlen, a brit együttes frontemberét a rocktörténelem legnagyobb énekesként jellemző Josh Kiszkának pedig ez rendre sikerül. De mit mond Robert Plant?

“Van egy zenekar, úgy hívják, hogy Greta Van Fleet. Ők a Led Zeppelin 1.. Az énekes gyönyörű, utálom! Kölcsönvett egy hangot valakitől, akit én nagyon jól ismerek, de mit kezd vele?”

– mondta Plant Loudwire-nek, de természetesen viccelt.

“Elképesztően jó, ezt a szerepet neki találták ki!”

– pontosított az énekes. A GVF nem mellesleg az év zenekara lett a Loudwire Music Awardson 2017-ben.

A The Fine Bros csinált is egy tesztet az idősebb rajongóknak, hogy vajon észreveszik-e a különbséget a Led Zeppelin és a Greta Van Fleet között. Nem vették.

A sors iróniája, hogy míg a rajongók epekedve várják a Led Zep-utódok első lemezét, Robert Plantéknek ismét bíróság elé kell majd állniuk, hogy bebizonyítsák, valóban ők szerezték a Stairway to Heavent.

„A srácok új szintre jutottak”

A fenti videó is bizonyítja, a zenekar egyelőre legnagyobb erényeként épp azt tudja felmutatni, hogy szinte tökéletes idézi meg az előd(öke)t. Ami Josh Kiszka esetébe bámulatos teljesítmény, de a többi zenész produkcióját igazából egy tisztességesen felkészült gimis zenekar is le tudná hozni, bár ezt is lehet értékelni.

„Amikor először hallottam őket, elküldtem a lemezüket az összes középiskolai barátomnak. Annak idején nálunk az iskolában mindenki azon volt, hogy olyan legyen mint a Led Zeppelin, a Black Sabbath vagy a Rolling Stones, mi csak próbálkoztunk, de ezek srácok új szintre jutottak”

– nyilatkozta Joe Satriani, aki egyébként dicséretnek szánta ezeket a mondatokat.

A megbízhatóság a szövegek esetében is fontos szempont, a Greta Van Fleet Woodstock üzenetein sem változtatott sokat.

„Sokan képviselik az idősebb generációt a koncertjeinket, ők elhozzák a gyerekeiket, és a gyerekeik gyerekeit is. Látszik rajtuk, hogy szeretnék megosztani az élményt a családtagjaikkal, ez egy gyönyörű dolog!

Mindenkinek hirdetni szeretném a béke és a szeretet fontosságát, inspirálni a jövő generációját az egész világon”

– nyilatkozta az énekes.

Az már most látszik, hogy a zenekar nagyon messzire juthat, az új lemez pedig felgyorsíthatja a folyamatokat. Mivel még mindig iszonyatosan fiatalok, felmerül a kérdés, hogy vajon hogy bírják majd az iszonyatos felhajtást, Jason Bonham, a Led Zeppelin dobosának fia szerint vigyázniuk kell, nehogy a nagy hype tönkretegye őket.

Saját univerzum kölcsönből

A nagy pörgés mellett arra is ügyelniük kell, hogy megtalálják a tökéletes egyensúlyt. A Greta Van Fleet nagyságát az fogja meghatározni, hogy mire lesznek képesek, ha nem csak a planti, page-i örökséget ápolják.

„Az elmúlt években folyamatosan fejlődtünk. Tényleg próbáljuk megformálni ezt a Greta Van Fleet-féle univerzumot.”

– nyilatkozta Danny Wagner, de a változást nem az első nagy lemez hozza majd meg, legalábbis a When The Curtain Falls alapján.

Az október 19-én érkező Anthem Of The Peaceful beharangozó dalát hallgatva a zenekart kritizálók és a rajongók is megnyugodhatnak, nem lesz itt nagy variálás.