Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hiába buzdít szülésre a kormány, a magyar képviselőnők még az ülésterembe sem vihetik be a gyereküket

Hiába buzdít szülésre a kormány, a magyar képviselőnők még az ülésterembe sem vihetik be a gyereküket

Az új-zélandi miniszterelnöknő történelmet írt az ENSZ közgyűlésen. Három hónapos kislánya a legfiatalabb ember, aki valaha részt vett ilyen eseményen. Vajon itthon mi a helyzet ezen a téren a politikai szférában dolgozó hölgyekkel?

Az ENSZ évi rendes közgyűlése számos meglepetést hozott. Nem arra gondolunk, amikor Donald Trump beszéde közben a résztvevők nem bírták visszafojtani a nevetésüket. Valami egészen csodálatos is történt: az új-zélandi miniszterelnök, Jacinda Ardern magával vitte három hónapos kisbabáját és ezzel történelmet írt. Gyermeke az eddigi legfiatalabb ember, aki valaha megjárta a világszervezet közgyűlését. Amíg a miniszterelnök beszélt, férje, Clarke Gayford vigyázott kislányukra, aki még külön belépőkártyát is kapott a New York-i épületbe.

Jacinda Ardern hat hétre ment szülési szabadsága. Fotó: AFP/Europress/Új-zélandi miniszterelnöki hivatal

Mi ezért úgy gondoltuk, megkérdezzük a magyar politikai élet női szereplőit, ők hogyan látják a hazai helyzetet – már ami a közéleti karrier és az anyaság összeegyeztethetőségét illet.

„Majdnem egy időben szültem az új-zélandi miniszterelnökkel, így nálam most éppen aktuális a kérdés – nyilatkozta a Zoom.hu-nak Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke. – A kisbabám éppen három hónapos, így már be is rendeztem egy babaszobát a Képviselői Irodaházban. A Párbeszéd szerencsére egy gyerekbarát párt, így mindenki teljesen természetesen fogadta, hogy a gyermekemmel együtt érkezem a munkába.”

Szabó szerint a Parlamentben már sokkal nehezebb a helyzet, ugyanis

az ülésterembe nem viheti be kisbabáját, egy hordozóban sem.

„Amennyiben nem én szólalok fel, az üléstermen kívül, egy monitoron tudom figyelni az ülést – magyarázta Szabó. – De nagyban megkönnyítené a munkámat, ha Kövér László engedélyt adna, hogy személyesen, a gyermekemmel együtt végig jelen lehessek az üléseken. Az EP-ben ez már egy bevett szokás, gyakran előfordul, hogy aki felszólal, amellett is ott van a gyermeke, akár egy hordozóban.”

Szabó Tímea állapotosan is bejárt a parlamenti vitákra, most három hónapos kisbabáját azonban nem viheti magával az ülésterembe. Fotó: Veres Viktor

A társelnök szerint az akadálymentesítés is sokat segítene. Minden alkalommal, amikor babakocsival érkezik a Parlamentbe, valakitől segítséget kell kérnie, hiszen egyedül igen nehéz lenne a lépcsőn felcipelnie azt. „ Akadálymentesített lift ugyan van az épületben, de legutóbb például nem működött”– tette hozzá Szabó.

Hasonló problémákról számolt be a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese is.

„Mivel képviselőként adtam életet mindhárom gyermekemnek, végig ott voltak velem a munkám során – mondta portálunknak Dúró Dóra – Én szoptattam, pelenkáztam őket napközben, a kislányom gyakorlatilag a Parlament lépcsőin tanult meg mászni.” A politikus azt is hozzátette, hogy az országgyűlés működése nem éppen családbarát, lenne még min javítani. Nincs például külön helyiség, ahol egy kismama szoptatni tudna, Dúrónak is tárgyalótermeket kellett erre a célra igénybe venni, ami nem éppen a legjobb megoldás. Emellett pedig az akadálymentesítés sincs még megoldva – a hosszú lépcsősorokon babakocsival közlekedni nem éppen a legegyszerűbb feladat.

De nem a cipekedés volt a legsúlyosabb akadály, amivel a képviselőnőnek meg kellett küzdenie a munkája során.

„Egy Fideszes képviselő egyszer bekiabált az ülésteremben , hogy »Miért nem a gyerekeddel vagy?« – mondta Dúró, akinek ekkor többen is a védelmére keltek – utána megmutattam a képviselőtársamnak, hogy a gyermekem ott volt az épületben, csak éppen a nagymama vigyázott rá.” De ha éppen a gyermekével foglalkozott akkor pedig abba kötöttek bele a (szintén kormánypárti) képviselők : „ Miért nincs itt a Jobbik témafelelőse?”– hangzott el, amikor Dúró éppen néhány hónapos gyermekét szoptatta az egyik teremben egy több mint 7 órás vita alatt.

Dúró Dóra kislánya gyakorlatilag a Parlament lépcsőin tanult meg mászni. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

„Hiányzik a kormánypolitikából az a stratégia, amivel megteremtenék azt a támogató közeget az édesanyáknak, hogy a gyermekvállalás mellett akár vezető pozícióba is kerülhessenek. De ez nem csak nálunk van így Közép-Európában, a lengyeleknél az anyák jelentős bérhátrányba kerülnek a gyermekvállalás után – magyarázta Dúró – ilyenkor akár 7 évvel korábbira is visszaeshet a jövedelmük. A férfiaknál viszont ilyen jelenséget nem figyelhetünk meg, miután gyermekük születik.”

Hajdu Nóra az Együtt volt alelnöke, jogász az előtte szólókhoz hasonlóan, kifejezetten pozitív példának tartja Jacinda Ardern viselkedését, ezzel szerinte a miniszterelnök példát mutat arra, hogy a karrier és az anyaság igenis összeegyeztethető.

„Amikor én kezdtem el foglalkozni a politikával, a gyermekeim már nem voltak csecsemők – mesélte Hajdu – De mindig is azt tartottam helyesnek, hogy biztosítsák a megfelelő intézményi hátteret azoknak az édesanyáknak, akiknek a munkája megkívánja ezt.”

Hajdu Nóra szerint azon is változtatni kellene, hogy Magyarország sereghajtó a női politikusok számában. Fotó: Veres Viktor

A volt alelnök elmondta, hogy jó ötletnek találta az LMP 2010-es kezdeményezését, amikor a frakcióhelyiségükben kialakítottak egy gyermekmegőrzőt, valamit a Friedrich Ebert Alapítvány rendezvényei, workshopjai során azt, hogy előre jelzik, biztosítják a megfelelő körülményeket a kisgyermekes szülőknek. Hozzátette, hogy több, ehhez hasonló hazai kezdeményezésre lenne szükség.

„Persze az is kérdéses, mennyire van esélye egy nőnek a politikai karrierre Magyarországon. A nemzetközi adatokat vizsgálva bizony sereghajtók vagyunk, ami a női politikusok számát illeti – mondta. – Ezen a téren is nagyon sokat kellene tenni. Az Együttnek például volt kvótarendszere és mi a választási törvény olyan átalakítását szorgalmaztuk, ami ilyen rendszerrel segítené a nők politikai részvételi arányát.”

Borítókép forrása: MTI / Bruzák Noémi