Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Gyakran képzettség nélkül kell vérátömlesztést végezniük a nővéreknek

Gyakran képzettség nélkül kell vérátömlesztést végezniük a nővéreknek

Az egészségügyi dolgozók szakszervezetének elnöke arról beszélt a Zoom.hu-nak, hogy a kórházigazgatók a dolgozókra tolnak minden felelősséget. Kevés a betegjogi szakember és elmaradnak a munkaügyi ellenőrzések a magyar intézményékben. Újabb sztrájkra azonban egyelőre nem készülnek.

„Szeptember elején írtam egy levelet Kásler Miklós humánmiszternek azzal kapcsolatban, hogy az egészségügyi dolgozók nem kapják meg a pótlékokat, és senki nem ellenőrzi az intézményeket. A munkaügyi felügyelőségeken nincs ember, aki értene az egészségügyhöz” – mondta a Zoom.hu-nak a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke. Soós Adriannát arról kérdeztük, hogy a korábban kezdődött, majd őszre tervezett további ágazati tüntetések folytatódnak-e.

Soós Adrianna szerint már nem hisznek a pozitív változásban az ágazati dolgozók Fotó: Halász Nóra

A főigazgatók nem vállalnak felelősséget

“Egyelőre biztosan nem sztrájkolunk, pedig más sokadszorra kértük a tárcavezetőt, hogy módosítsák a munkaidőkeret-szabályozást úgy, hogy egy hónapig tarthasson” – mondta.

A szakszervezet szeretné elérni, ne forduljon elő többet, hogy hónapokkal, akár fél évvel később kapjanak bért a dolgozók. A levelére azóta sem kapott választ. Az ajkai kórház, a Honvéd és más egészségügyi intézményeket érintő aktuális problémákkal kapcsolatban elmondta, a főigazgatóknak nincs valódi felelőssége, ha baja esik a betegnek, akkor a dolgozót marasztalják el.

„Mindezek következménye, ahogy Ajkán is láttuk, hogy a dolgozók egyszerűen felmondanak. Elmaradnak műtétek, mert nincs elég ember, de főigazgatókat nem érdekli, hányan maradnak ellátás nélkül. A dolgozók kikészültek, ezért nagyon nehéz mozgósítani őket. Odáig jutottunk, hogy el sem hiszik, bármi pozitív változás történhet az ágazatban.

Azért dolgoznak ilyen sokat, azért vállalnak ennyi túlórát, hogy több pénzt keressenek. Ha mi azért emeljük fel a hangunkat, hogy csökkenjen a munkaidő és a terhelés, akkor kevesebb lesz a kereset, így még inkább alulfizetettek lesznek az ágazati dolgozók”

– mondta a szakszervezeti vezető arról, hogy miért maradnak el a tüntetések tavasz óta.

Megtiltott nyilatkozatok

Mint mondta, a kórházigazgatóknak és a dolgozóknak mind megtiltották a nyilatkozatokat, mert félnek a sajtótól. A kimerült és időhiányos embereket meg is félemlítették: a szakszervet több intézményben próbálta helyreállítani a besorolásokat, néhány helyen sikerült is. Amikor azonban oda jutnak, hogy tovább kellene lépni, és még inkább ki kellene állni a dolgozóknak a jogiakért, egyszerűnek megijednek a vezetőségtől. Szerinte a fenyegetettség leginkább a vidéki kórházakra jellemző.

A dolgozók 90 százaléka attól tart, ha valahol felmond, akkor máshova sem veszik fel.

Hiába van kevés alkalmazott, a főigazgatók mégis ezzel fenyegetőznek. A munkaerőhiány miatt azért ez inkább fenyegetés marad: a tavaszi tüntetéseink után sem rúgtak ki senkit, de a Facebookon való reklamáció után sem volt még erre példa.

Márciusban tüntettek utoljára Fotó: Veres Viktor

Képzettség nélkül

„A dolgozók kevesen vannak, olyan munkákat is el kell végezniük, ami nem az ő kompetenciájuk. Több helyen olyan injekciót kell beadnia a nővéreknek, amire nem is kaptak képzést. A szakmai alkalmatlanság miatt pedig a munkáltatónak egyből meg is van az oka a felmondásra. Mivel azonban kevés a dolgozó, sorozatosan meg kell sérteniük a protokollt, a beteg érdeke ugyanis megkívánja. Előfordul, hogy a nővéreknek vénás injekciót kell adniuk és vérátömlesztéseket kell végezniük végzettség nélkül. Ezzel pedig bele is húzzák magukat a felelősségi problémába, mert nincs idejük mérlegelni. Hiba esetén így pedig jóval könnyebben eltávolíthatóak – mondta Soós Adrianna.

A FESZ elnöke megjegyezte, furcsa, hogy a betegjoggal foglalkozó emberek nem hallatják hangjukat, nekik szerinte aktívabb munkát kellene végezniük.

A borítókép illusztráció: MTI Fotó: Bruzák Noémi