Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Európa-szerte 40 ezer ember szidja most a Ryanairt

Európa-szerte 40 ezer ember szidja most a Ryanairt

Több mint 40 ezer utast érint a Ryanair ír diszkont légitársaság dolgozóinak több országra kiterjedő pénteki részleges munkabeszüntetése, amely miatt 250 járatot töröltek Európa-szerte. A társaság belga, holland, német, olasz, portugál és spanyol légiutaskísérőinek 24 órás sztrájkjához egy német pilóta-szakszervezet is csatlakozott. A 250 járat a cég napi forgalmának csaknem 10 százaléka, erről itt írtunk bővebben:

Már 250 járatát törölte a sztrájkok miatt a Ryanair

Már 250 járatát törölte a sztrájkok miatt a Ryanair Német pilóták is csatlakoznak a Ryanair ír diszkont légitársaság dolgozóinak több országra is kiterjedő pénteki részleges munkabeszüntetéséhez, amely miatt már több száz járatot töröltek Európa-szerte. Sőt, a cég mintegy ezer német légiutaskísérőjét képviselő szakszervezet is fontolgatja csatlakozást az akcióhoz.

A Ryanair honlapja szerint a budapesti járatok nem érintettek.

A legnagyobb európai fapados légitársaságnak számító Ryanair közölte: mindent elkövet a zavarok csökkentése és az utasok tájékoztatása érdekében, holland médiabeszámolók szerint azonban voltak olyanok, akik csak a repülőtéri biztonsági ellenőrzés után szembesültek vele, hogy nem indítják a járatukat.

“Nem foglalkoznak velünk, pusztán számok vagyunk a szemükben. Kifacsarnak és eldobnak minket, mint egy citromot”

– panaszolta a cég egyik egykori alkalmazottja a brüsszeli repülőtéren. Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója próbálta kisebbíteni az akció jelentőségét, amely szerinte a “légiutaskísérők apró kisebbségének indokolatlan lépése”, ugyanakkor ez a második legnagyobb egynapos sztrájk a cégnél.

A sorozatos sztrájkok nyomán visszaeső foglalások miatt elképzelhető, hogy a cégnek módosítania kell a rövid távú növekedési tervét. Pénteken 13,12 euró volt a Ryanair-részvények értéke a dublini tőzsdén, 20 százalékkal kevesebb, mint júliusban. A szakszervezetek ráadásul havonta megismétlik a nyomásgyakorló akciót, amíg nem teljesítik a követeléseiket. A személyzet a munkakörülményekre panaszkodik.

(MTI)

Borítókép: Illusztráció / Fotó: Eric Gaillard/Reuters