Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Barnier nem indul az Európai Néppárt csúcsjelölti tisztségéért

Barnier nem indul az Európai Néppárt csúcsjelölti tisztségéért

Michel Barnier, az Európai Bizottság Nagy-Britannia uniós kiválása, a brexit ügyében eljáró főtárgyalója pénteken Twitter-üzenetben közölte, hogy nem indul a jövő év tavaszán esedékes európai parlamenti választásokon az Európai Néppárt csúcsjelölti tisztségéért – írja az MTI.

Barnier azzal indokolt, hogy most a brexit-tárgyalásokra kíván koncentrálni. Az Európai Parlament (EP) legnagyobb létszámú pártcsaládja Helsinkiben, november elejei csúcstalálkozóján dönt a listavezető csúcsjelöltről, aki majd az Európai Bizottság következő elnöki pozícióját foglalhatja el.

Barnier visszalépésével a néppártnak az eddigi információk szerint négy jelöltje maradhat:

  • Manfred Weber, a párt jelenlegi EP-frakcióvezetője: a bajor CSU 46 éves elnökhelyettesét a testvérpárt német CDU elnöke, Angela Merkel kancellár is támogatja. Ellene szólhat viszont kormányzati tapasztalatainak hiánya.
  • Alexander Stubb, volt finn kormányfő: őt a legesélyesebbek között emlegetik. Indulását biztosnak tartják, az esélyeit viszont mára csak mérsékeltnek. Mellette szól a többi között az is, hogy öt nyelven beszél, míg Weber nem tud franciául.
  • Peter Altmaier német gazdasági miniszter: sajtójelentések szerint a bizottság elnöki posztját ezúttal Németországnak megszerezni kívánó Angela Merkel egyik legfőbb bizalmasa. A 60 éves politikus indulására főként Weber jelöltségének kudarca esetén lehetne számítani.
  • Ursula von der Leyen német védelmi miniszter: megválasztása esetén a brüsszeli testület első női elnöke lehetne, de a túlzott német befolyással kapcsolatos aggályok vele szemben is fennállnának, ahogyan Weber vagy Altmaier esetében is.

Borítókép: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke / MTI/AP/Jean-Francois Badias