Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Öles betűkkel véstek Balog Zoltán-idézetet a reformáció 500. évfordulójára emelt szoborcsoportra

Öles betűkkel véstek Balog Zoltán-idézetet a reformáció 500. évfordulójára emelt szoborcsoportra

A Népszava írta meg, hogy egy Balog Zoltán-idézet került Közép-Európa legnagyobb emlékhelyének középpontjára. Az alkotást a reformáció 500. évfordulója alkalmából emelték, és a lap szerint az idézetet az alkotó, R. Törley Mária választotta ki.

„Tartsd meg a hitet, újítsd meg és erősítsd meg a hitet, és akkor ez a hit megtart téged”

– áll a Luther Márton, Kálvin János és Bocskai István szobra között látható, kör alakú építményen.

Az emlékművet tavaly építették Sashalom és Rákosszentmihály határán tavaly, a Reformátorok terének elnevezett helyen kilátó és kávéház is épült. Az egészet Szatmáry Kristóf fideszes képviselő kezdeményezte, a projektet 81 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Bank.

Az ünnepélyes átadáson Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter mondott beszédet, és amikor R. Törley Mária megkereste, hogy használná a mondatát, a miniszter megtisztelve érezte magát. Addig azonban az alkotásra nem írták rá Balog Zoltán nevét, amíg állami tisztséget viselt.

Borítókép: A XVI. kerületben fekvő Reformátorok tere, a szoborcsoport közepén látható az idézet / Fotó: Jászai Csaba / MTI