Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nem sokat javult a helyzet a Honvédkórházban, kiakadtak az orvosok

Nem sokat javult a helyzet a Honvédkórházban, kiakadtak az orvosok

Zacher Gábor, a Honvédkórház sürgősségi centrumát vezető főorvos felmondása után valamelyest javult ugyan a helyzet az intézményben, de a Budapesti Orvosi Kamara szerint továbbra is sürgős beavatkozásra van szükség, mert a helyzet a betegek ellátását is veszélyezteti.

A kamara budapesti szervezetének a honvédelmi és egészségügyi miniszterhez illetve a főpolgármesterhez is eljuttatott nyílt levelét a hvg.hu szúrta ki. Ebben az orvosok azt kérik, hogy

sürgős intézkedésekkel tegyék biztonságossá az adott egészségügyi szolgáltató működését,

mert a jelenlegi megoldások sem a személyi sem a tárgyi feltételeket nem biztosítják ahhoz, hogy orvosaink szakképesítésüknek megfelelő munkakörben, megfelelő személyi és tárgyi feltételek mellett végezzék felelősségteljes munkájukat és ez a betegek ellátását is veszélyezteti.

Zacher Gábor, a Honvédkórház sürgősségi centrumának felmondott vezetője MTI Fotó: Mohai Balázs

A Zoom.hu is írt róla, hogy botrányok hatására a közelmúltban felgyorsultak az események: hirtelen megdobták a Honvédkórházat életmentő eszközökkel, elindultak fejlesztések, és dupla fizetést is ígértek az illetékesek a sürgősségi centrumban dolgozó orvosoknak és ápolóknak, csak, hogy ne menjenek el többen. Ám mindehhez az kellett, hogy előzőleg kiderüljön: a sürgősségin állítólag minden szakdolgozónak súlyos pénzekkel tartoznak, ráadásul a munkaerőhiány miatt az ügyeleteket sem tudják ellátni a Honvédkórházban, ahol a krízishelyzet miatt felmondott a centrum vezetője, Zacher Gábor.

A kormányzat ugyanakkor a nyilvánvaló problémákat igyekszik kisebbíteni és visszafelé mutogat. Erről itt írtunk:

Megkérdezték a Honvédkórházról a minisztert, aki szerint: “emútnyócév”

Megkérdezték a Honvédkórházról a minisztert, aki szerint: “emútnyócév” A Honvédkórház helyzetéről érdeklődött az MSZP-s Korózs Lajos írásbeli kérdésében a két illetékes miniszternél, az erőforrástárca illetve a honvédelmi tárca vezetőjénél.

Így büntetné a kormányt az MSZP

A Zoom.hu is írt róla, hogy a a szocialisták törvénymódosítást nyújtottak be nemrég, hogy a Honvédkórház és az egészségügyi elleátórendszer egészéánek helyzetére felhívják a kormány figyelmét. A sokatmondó, „Az egészségügyi minimumfeltételek biztosításának a politikai vezetőket megillető egyes kiváltságok felfüggesztése útján történő ösztönzéséről” címűtörvényjavaslattal az MSZP elvenné a kormánytagoknak és más fontos funkcionáriusoknak járó kiemelt, VIP egészségügyi ellátást. Az említett kiemelt állami vezetők döntően ugyanúgy a Honvédkórházban, vagyis a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában kapják meg a VIP-ellátást, csak pár emelettel feljebb, mint ahol a sürgősségi osztályon küzdenek a lehetetlen körülményekkel.

Borítókép: A Honvédkórház épülete / Fotó: Csóti Rebeka