Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mindenki a rendőrségre figyel Szlovákiában, miután letartóztatták Ján Kuciak feltételezett gyilkosait

Mindenki a rendőrségre figyel Szlovákiában, miután letartóztatták Ján Kuciak feltételezett gyilkosait

Több mint hat hónap után letartóztatta a szlovák rendőrség a Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolásával gyanúsítható személyeket. Az egyik elkövető egy korábbi nyomozó lehet, de nem ez az egyetlen kapcsolódás a rendőrséggel.

Bombaként robbant csütörtök reggel a hír, hogy a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) letartóztatta Gútán Ján Kuciak és jegyese, Martina Kusnikova meggyilkolásával gyanúsítható személyeket. A Bumm.sk percről percre tudósításában szlovák sajtóhírekre hivatkozva azt írta , hogy a rendőrség nyolc embert fogott el, köztük feltételezhetőleg a gyilkosság elkövetőjét, a többi ember a végrehajtásban segédkezhetett.

A gyanúsítottak monogramjai is kiszivárogtak napközben: Sz.T., M.M., K.J., R.M., T.A.

A TV JOJ szlovák tévécsatorna értesülései szerint a házkutatás

egy volt gútai rendőrnél, bizonyos Sz. Tamásnál volt, aki korábban nyomozóként dolgozott Komáromban.

Forrás: Polícia Slovenskej republiky

A férfit viszont menesztették a hatóságoktól, mivel alkalmatlannak bizonyult a munkára. Szlovák sajtóhírek szerint az elkövetők rokoni kapcsolatban állhattak egymással, Sz. Tamás egyik unokatestvérénél is razziáztak.

Helyszínen tartották az elkövetőket

A legtöbb lap Sz. Tamás személyéről ír bővebben, aki az Új Szó információi szerint a szüleivel élt egy háztartásban. A gyanúsítottakat a Harcsa, a Laca Novomeského és az Erdő utcából vitték el, utóbbiban az egyik gyanúsított barátnőjének szalonja található. Az Aktuality.sk beszámolóiból kiderül, hogy a letartóztatások után az elfogott személyeket a házban tartották, az egyik ingatlanba kora délután beengedtek egy idősebb asszonyt, aki vélhetőleg az elkövető édesanyja.

Forrás: Polícia Slovenskej republiky

A Bumm.sk helyszíni beszámolójában azt írta, az elfogott férfiakat a helyszínen hallgatta ki a rendőrség, ráadásul bizonyítékokat is találtak, egy számítógépet pedig lefoglaltak. Sz. Tamást végül délután négy óra körül szállították el a helyszínről. A TV JOJ információi alapján az egyik őrizetbe vett személy neve megegyezik a gútai kerületi rendőrkapitányság igazgatójának nevével. Hogy ugyanarról a személyről van-e szó, azt egyelőre a rendőrség nem erősítette meg.

A bíróság legkésőbb hétfőn dönt, hogy a nyolc őrizetbe vett személyt vizsgálati fogságba helyezi-e. A rendőrség egyelőre nem árult több részletet, de vélhetőleg folyamatosan derülnek ki majd újabb információk. A szlovák főügyészség is csak annyit közölt, hogy amint a helyzet engedi, tájékoztatják a nyilvánosságot.

Tudták, hogy előrelépés történt

A Kuciak család ügyvédje, Daniel Lipsic a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy őt az ügyészség tájékoztatta a letartóztatásról, de többet ő sem tudott mondani. Az ügyvéd azt is megjegyezte, tudja, hogy Szlovákiában az emberek általánosan szkeptikusak a biztonsági szervekkel kapcsolatban, de bizalmat kért a nyomozás eredményét illetően.

Fotó: MTI/TASR/Jakub Kotian

Kuciak apja az aktuality.sk nevű portálnak nyilatkozva elmondta, hogy a családot nem érte váratlanul a csütörtöki rajtaütés, több arra utaló jel is volt, hogy hamarosan előrelépés lesz a rendőrség munkájában. Ján Kuciak menyasszonyának, Martinának az édesanyja viszont arról beszélt, hogy őt személy szerint sokkolták a fejlemények, de közelebbi információi nincsenek.

“Tudom, hogy a gyerekeinket ez már nem hozza vissza. Bízom benne, hogy a rendőrségnek nemcsak az elkövetőket, de a megrendelőt vagy megrendelőket is sikerül elfognia”, nyilatkozta Martina édesanyja.

Belpolitikai válságot okozott a gyilkosság

Ján Kuciak és jegyesét idén februárban gyilkolták meg otthonukban, mindkettejüket agyonlőtték, holttestükre a gyilkosság másnapján találtak rá. Mindketten 27 évesek voltak. A fiatalokkal Kuciak újságírói munkája miatt végeztek, az újságíró ugyanis az olasz maffia és szlovák politikusok összefonódásáról, illetve azok vagyonosodásáról írt.

Az újságíró és párja ellen elkövetett gyilkosság 1989 óta nem látott utcai tüntetéseket eredményezett Szlovákiában, belpolitikai földcsuszamlást idézett elő. Robert Fico miniszterelnök, Robert Kalinak belügyminiszter és az akkori rendőrkapitány Tibor Gaspar is lemondtak. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor a Reuters arra emlékezetet, hogy bár Fico lemondott, ugyaz a három pártból álló kormány maradt hatalmon és Peter Pellegrini új miniszterelnök is abból a pártból érkezett, melyet Robert Fico vezet.

Robert Fico szlovák miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Andrej Kiska szlovák államfőnek a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró meggyilkolásával kapcsolatos nyilatkozataira reagálva Pozsonyban 2018. március 4-én. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)

Pellegrini a csütörtöki rendőrségi akció után a Facebookra írt bejegyzésében örömmel fogadta a letartóztatásról szóló híreket. Azt írta, bízik benne, hogy ezen felül sikerül a hatóságnak felderíteni a gyilkossát motívumát és a megrendelőket is kézre kerítik. A miniszterelnök profiként értékelte a gyilkossági ügyben nyomozást végző rendőrség és az ügyészség munkáját is. Ezzel szemben a hatóságok munkájával a társadalom korántsem volt megelégedve, sokan kritizálták a nyomozókat, amiért fél év alatt alig jutottak eredményre.

Denisa Saková belügyminiszter arra emlékeztetett, hogy az elmúlt időszakban kétszáz tanút hallgatott ki a rendőrség, csak ezzel az üggyel kilencven szakember dolgozik.