Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kormányinfó: jövő év közepén leteszik a budai szuperkórház alapkövét

Kormányinfó: jövő év közepén leteszik a budai szuperkórház alapkövét

Sargentini-jelentés, szuperkórház, hajléktalanság, Orbán repülőútjai. Mit miért tesz a kormány? Gulyás Gergely mikor ér Lázár János nyomdokaiba? Tudta, hogy a csúcsminiszter fradista? Kormányinfó.

Gulyás Gergely a mai kormányinfón elmondta, hogy a kormány a Sargentini-jelentés kapcsán áttekintette a migrációs helyzetet, megállapították, hogy valójában uniós kampány zajlik, azért fogadták el a képviselők.

Ezek mennek a kormányüléseken

Mint mondta,

az Európai Bizottság valójában politikai szerepet vállal: a legális migrációt szerintük lehetővé kell tenni, ezzel a magyar kormány nem ért egyet.

Megint elmondta, hogy jogszerűtlen volt a szavazás, a lisszaboni szerződést megszegték. Az eredmény megállapítása nem volt jogszerű, és nem volt kétharmados többség. Gulyás szerint hiába beszélnek jogállamiságról a politikai ellenfeleik, mégsem tartják be ennek feltételei.

Hajléktalanság: Mivel október 15-től jogtalan lesz életvitelszerűen az utcán élni, közölte, szeretnék, hogy azok a méltatlan helyzetek megszűnnének Budapest utcáin, amik a közterületen előfordulnak. Minden hajléktalanra 700 ezer forintot fordítanak évente, és újabb 300 millió forintot költenek idén a problémák megoldására.

Mint mondta, több üres ágy van az éjszakai melegedőkön Magyarországon, mint amennyi a hajléktalanok száma.

Szeretnék, ha a hajléktalanok elhagynák a közterületet ősztől, és használnák ezeket az üres helyeket, erről előzetesen tájékoztatják is őket. Ha nem tartják be az előírásokat, akkor avatkozhat majd be a rendőrség.

Közigazgatási bíróságok: Mint a miniszter elmondta, 1949-ig voltak ilyenek Magyarországon, az új, erről szóló koncepciót a kormány elfogadta, októberig előterjesztik, még ősszel elfogadják a törvényt. A tervek szerint független bírák ítélkeznek majd. Hozzátette, minden bíró kérelmére átveszik az ügyeket a közigazgatási bíróságok. A bíróságok székhelye pedig Esztergomban lesz. Az ország nyolc városában közigazgatási törvényszékeket állítanak fel. 2020 január első napjával indul a rendszer. Szeretnék egyszerűsíteni az egyes eljárásokat, ez a legfőbb cél.

Az Origo kérdésére Gulyás Gergely elmondta, jövő év közepén teszik majd le a budai szuperkórház alapkövét.

Nem üti meg az ingerküszöböt

Az RTL Klub kérdésére, hogy Gulyás nem tartja -e összeférhetetlennek, hogy a miniszterelnök Garancsi István meghívására annak repülőgépével ment nyaralni, a politikus elmondta, ennek összege nem éri el azt határt, amit fel kellene tüntetni. Egy ilyen út költsége szerinte töredéke annak, mint az egy havi képviselői juttatás, ezért nem törvénytelen.

A témai valójában szintén az uniós választási kampány része.

Gulyás szerint az utazásnak erkölcsi aggálya sincs. Szintén az RTL Klub kérdésére elmondta, tárgyalások vannak a minimálbér-emelésről. A munkaadóknak azt ígérik, hogy július 1-től két százalék járulékcsökkentést valósítanak meg, így lesz miből kigazdálkodni a nagyobb bérek kifizetését. Újságírói kérdésekre válaszolva arról is szólt, hogy a szociális hozzájárulási adó két százalékkal, a lakásáfa pedig az eredeti terveknek megfelelően jövő év végéig marad meg kedvezményes kulccsal.

Gulyás Gergely a Hír TV kérdésére elmondta, szerinte Judith Sargentinit nem lehet annyira komolyan venni, hogy a kormánynak álláspontja legyen róla. A személyes véleménye az, hogy a holland képviselő az európai egység egy sírásója. Elmondta, a Migration Aid párttá alakulása minden külföldi támogatást lehetetlenné tesz.

Mint mondta, a pártokra vonatkozó előírásik szigorúbbak mint a civil egyesületekre érvényesek,

így pedig nem juthatnak majd Soros György pénzéhez.

Ha párt lesz belőlük, akkor lesz egy olyan párt Magyarországon, amelyik a korlátlan bevándorlást támogatja.

Fradi vs. Vidi

Az Index paksi gigahitellel kapcsolatos kérdésére elmondta, mindig azt mondta a kormány, hogy Oroszországgal jó kapcsolatra kell törekednie Európának, már csak az energiának való kiszolgáltatottság miatt is. Az ország energiaellátásának 40 százalékát az oroszok biztosítják, jó és megfizethető atomerőművet tőlük tudtak csak vásárolni. Garancsi István útjával kapcsolatban újabb kérdés hangzott el: mivel az üzletember súlyos milliárdokat kap állami megbízottként és üzleti érdekeltségei vannak a kormánynál, nem kifogásolható -e erkölcsileg a több út, amit Orbán Viktornak biztosított? Gulyás válasza egy újabb erős nem. Szerinte az sem aggályos, hogy a MÁV elnöke és Mészáros Lőrinc üzlettársa egy jachton nyaralt a nyáron.

Az ATV kérdésére megerősítette, hogy október 8-án a török elnök Magyarországra látogat. A televízió kérdésére elmondta, Videoton-meccsre szóló meghívást már kapott, de nem fogadta el. Szellemeskedésre is futotta: ő egyébként Fradinak szurkol, de a csapata mostanában nem szerepel jó a nemzetközi porondon. Szerinte DK és a Párbeszéd kommunista diktatúrához való hozzáállása más, minta kormányé, a két párt szerint ezért tesz feljelentést Orbán Viktor ellen, az elfogadott útjai miatt. Szerinte a miniszterelnök tisztje eldönteni, hogy a beleírja a vagyonnyilatkozatába a hasonló ajándékok elfogadását. Kérdésre válaszolva elmondta, az egészségügyben a tiszta viszonyok feltétele, hogy elkülönüljön egymástól a magán és az állami szektor, ebben a miniszterelnöknek igaza volt, amikor Kötcsén felhozta a témát.

A Magyar Hírlap kérdésére elmondta, Tarlós István és Orbán Viktor személyes találkozójának rendelt ideje van, ahogy egyébként mindennek, Tehát nem árulta el a pontos dátumot. A kórházi fertőzésékről szólva elmondta, az Emmi intézkedési terve elkészült, érdemi része lép hatályba október elsején, hogy pontosan mi ez, arról sajnos nem beszélt. Csak azt mondta, ettől komoly eredményeket várnak.

A Magyar Idők kérdése az volt, hogy a miniszter mennyire tartja kommunikációs támadásnak az Átlátszó cikkeit, amit természetesen Soros György támogatott. Gulyás bevallotta, hogy ezen bizony nincs meglepődve. Határvédelemre 57 millió eurót ígér az EU, ennek Gulyás szerint lejárt a határideje, de még nem kapták meg. Szintén kérdésre válaszolva mondta el, hogy egy hónapon belül nyújtják be keresetüket a Sargentini-jelentés miatt.

Borítókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt