Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

150 ezer forint lesz a  jövőre a minimálbér?

150 ezer forint lesz a  jövőre a minimálbér?

A bruttó átlagkereset 324,7 ezer forint, a boltokban még az is kérdéses, hogy jövőre ki tudják-e fizetni a 220 ezer forintot.

Az áruházláncok és a szakszervezetek közti őszi bértárgyalások tétje az, hogy bruttó 220 ezer forint körüli alapbért adjanak jövőre a munkavállalóknak – értesült a Világgazdaság.

Ez azon alapul, hogy egy versenyképes bolthálózatnak 15-20 ezer forintos bérelőnyt kell biztosítania dolgozóinak a mindenkori garantált bérminimummal szemben, márpedig lap úgy tudja,

az idei 180 500 forintos bérminimum jövőre 202 ezer forintra ugrik, miközben a 138 ezres minimálbér helyett januártól 150 ezer forint lesz az irányadó.

Az adat annyiban meglepő, hogy már idén első félévben a nemzetgazdaság bruttó átlagkeresete 324,7 ezer forint volt. Azt is lehet tudni, hogy a különböző boltláncok között a bérversenyben is jelentős különbségek vannak.

A munkáltatók és a szakszervezetek közti bérmegállapodást azonban lassíthatja, hogy a kormány – lap szerint – hivatalosan csak november végén, december elején tervezi ismertetni ezeket a számokat.