Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ezt is megértük, Indiában nem bűn többé a házasságtörés, a feleség nem a férj tulajdona

Ezt is megértük, Indiában nem bűn többé a házasságtörés, a feleség nem a férj tulajdona

Nem számít bűncselekménynek többé a házasságtörés Indiában a legfelsőbb bíróság csütörtökön egyhangúlag elfogadott határozata értelmében.

A házasságtörés fogalma nem egészen azt jelentette eddig sem, mint amire elsőre gondolna. Egy, a brit gyarmati időkből származó jogszabály szerint ugyanis

akár ötéves börtönnel is sújthatták eddig Indiában azt a férfit, aki szexuális kapcsolatot létesített egy férjezett nővel anélkül, hogy abba az érintett férj beleegyezett volna.

A törvény azt nem tette lehetővé, hogy nők panaszt tegyenek, és ők maguk jogilag nem is voltak felelősségre vonhatók; a házasságtörést kizárólag a férfiak ügyének tekintették.

Meghaladott elképzelés bűnügyi szempontból tekinteni a házasságtörésre – szögezte le a legfelsőbb bíróság határozatában. Hozzátették: a törvény értelmében a nők a férjük tulajdonának számítottak.

A bírák azt is kiemelték, hogy ez sértette a nők méltóságát és egyéni választási jogukat.

A legfelsőbb bíróság egy 1954-es határozatában még fenntartotta a házasságtörést kriminalizáló jogszabályt arra hivatkozva, hogy mindenki által elfogadott tény: az ilyen esetekben a férfi a csábító, nem pedig a nő. (MTI)

Borítókép: Indiai menyasszony / Forrás: Wikipedia/Prakhar Amba