Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Durván drágulnak a bolti műanyag zacskók, eltűnnek a szívószálak

Durván drágulnak a bolti műanyag zacskók, eltűnnek a szívószálak

Már januártól emeli a bolti műanyag zacskók termékdíját a kormány. Hosszabb távon azok teljes betiltását szeretnék elérni.

Nyilvánosságra hozta az Innovációs és Technológia Minisztérium (ITM) a környezetvédelmi termékdíjak emeléséről szóló törvényjavaslatát, amely számos műanyag termék környezetvédelmi adóját emeli meg januártól. A javaslat nem meglepő, mert a termékdíjak emelésének már egy évvel ezelőtt is nekifutott a kormány, ám a beterjesztés után akkor még visszavonták a szigorítást. Most újabb emelések jönnek, amivel a kabinet ezen erősen környezetszennyező csomagolóanyagok használatát, sőt, egyes zacskók teljes betiltását tervezi.

A kormány.hu-n megjelent tervezet szerint minden egyes úgynevezett “nagyon könnyű műanyag zacskó” után – amit ömlesztett áruk ideiglenes csomagolására használunk – darabonként 5 forintot, a könnyű zacskók esetében – amit pékárú és zöldség csomagolásra használnak – már 20 forintot, míg a “csíkos” bevásárlózacskó után darabonként 38 forintot kell fizetni. Az 5, 20, illetve 38 forintos ár első hallásra nem mellbevágó, de eddig egy kilónyi műanyag zacskó után kellett a forgalmazónak 57 forintot fizetnie – vagyis a drágulás közel hatvanszoros, hisz eddig 8,5 fillér volt egy extra könnyű zacskó termékdíja.

Eltűnnek a szívószálak is

A döntés kevésbé a bevételnövelést, sokkal inkább a vásárlói döntések befolyásolását szolgálja – vagyis kétszer, háromszor is gondolja meg a vevő, hogy használ-e a boltban műanyag zacskót vagy sem. Emellett persze a bevételek pontos elszámolása sem mellékes, hisz tömeg alapú termékdíjjal könnyebb volt trükközni, míg a darab alapon készülő számlák miatt már nehezebb lesz.

Nemcsak a zacskók, hanem a műanyag poharak, edények termékdíját is drasztikusan megemeli a javaslat: a jelenlegi kilónkénti 57 forinttal szemben 1900 forintot kell fizetnie a forgalmazónak januártól. A törvényjavaslat 1900 forintos kilónkénti termékdíjat vet ki a szívószálakra, keverőszálakra is – ugyanis ezek is nagy mennyiségben szennyezik a környezetet.

Januártól betiltanák az aprózódó műanyagokat

A most beterjesztett törvénymódosítás csak az első lépés. Az ITM a műanyag-csomagoló anyagok teljes betiltását tervezi 2021 január elsejével. A szaktárca szerint Magyarországon évente több mint 80 darab műanyag zacskót használunk el fejenként, amelyek jelentős része egy használat után azonnal hulladékká válik. A műanyag hulladékok jelentős része hasznosítás helyett a lerakóba kerül, vagy még rosszabb esetben a környezetet szennyezi, a hosszú lebomlási idő miatt akár több száz évig. A természetbe kikerülő műanyag nemcsak az állatok pusztulása miatt jelent óriási kárt, de a műanyagok bekerülnek a táplálékláncba, végső soron pedig az élelmiszereinkbe és az ivóvizünkbe is.

A most beterjesztett módosítás nem részletezi, ám az ITM egy korábbi közleményében utalt arra, hogy a környezetre különösen veszélyes oxidatív úton aprózódó műanyag zacskók – szétmorzsolódó – forgalmazását a szaktárca várhatóan már 2019. július 1-től betiltja. Az ilyen zacskók gyártásánál olyan adalékanyagokat használnak, ami miatt a műanyag idővel kis részecskékre hullik szét, de biológiailag nem bomlik le. Az aprózódás az összegyűjtést is lehetetlenné teszi, viszont megnő a műanyag táplálékláncba történő bekerülésének kockázata.