Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Újabb fegyelmi indul az LMP-ben Szél Bernadett ellen

Újabb fegyelmi indul az LMP-ben Szél Bernadett ellen

Újabb LMP-s belső fegyelmi eljárásnak néz elébe Szél Bernadett – értesült a Zoom.hu, kérdésünkre ezt meg is erősítette a volt társelnök-frakcióvezető. A politikus azt az információinkat is igazolta, hogy a fegyelmi eljárást a korábban fegyelmivel kizárt, majd a pártba mégis visszavett Sallai R. Benedek kezdeményezte ellene. Méghozzá az elmúlt hetekben a nagy nyilvánosság előtt tett nyilatkozatai miatt:

  • Jelezte, nem ért egyet az LMP elnökségének döntésével, miszerint a magyarországi demokráciadeficitet feltáró Sargentini-jelentés megszavazásánál az Európai Parlament LMP-s képviselője ne szavazzon, Szél ugyanis megszavazta volna a jelentést.
  • Egy másik nyilatkozatában, az ATV-nek később Szél Bernadett azt mondta, hogy “politikai öngyilkosság, amit az LMP megenged magának”, továbbá megállapította, hogy “az LMP-t könnyebb megpuccsolni, mint vezetni.”

Szél az interjúban is elmondta, “én nem vagyok az LMP vezetője, egy lefokozott tag vagyok, párttagként is másodrendű, még szavazati jogom sincs”. Az országgyűlési képviselő csak frakciótag, és éppen azért nem visel már semmilyen vezető tisztséget a pártban, mert egy másik fegyelmi eljárásban korábban már 3 éves eltiltást kapott, és ezért lemondott. Akkor azért büntették – mások mellett őt is -, mert a hivatalos iránnyal szemben a parlamenti választások előtt támogatta a körzetekben az ellenzéki koordinációt, így mintegy féltucat körzetben az LMP-s jelölt visszalépett az esélyesebb, másik ellenzéki jelölt javára.

A Zoom.hu értesülései szerint azonban egy másik fegyelmi eljárás is indulhat a pártban, mert egy tag pedig Kanász-Nagy Máté elnökségi tagot, a párt országos titkárát “jelentette fel”, méghozzá a Zoom.hu által megírt, a közelmúltban megtartott pártigazgató-választás vélt visszásságai miatt. Mint arról beszámoltunk, visszavonta ugyan az LMP pártigazgatói tisztségére benyújtott pályázatát Angyal Károly Tibor, mégis őt – a jelenleg egyetlen hivatalban lévő társelnök, Keresztes László Lóránt bizalmasaként ismert elnökségi tagot – választotta meg a párt elnöksége a posztra szeptember 14-én.

Visszavonta a pályázatát, mégis ő lett az LMP pártigazgatója

Visszavonta ugyan az LMP pártigazgatói tisztségére benyújtott pályázatát Angyal Károly Tibor, mégis őt választotta meg a párt elnöksége a posztra szeptember 14-én – értesült a Zoom.hu. A lépésre azután került sor, hogy az LMP korábbi pártigazgatójával, Pósa Andrással szerződést bontottak, helyére pedig pályázatot írtak ki.

Az egymást érő – egyes belső vélemények szerint “leszámolás jellegű” – fegyelmik miatt kilépett az LMP-frakcióból és ma független képviselő Hadházy Ákos, és ezt fontolgatja az azóta megszűnt Együttnek éppen egy LMP-s visszalépés miatt mandátumhoz jutott politikusa, Szabó Szabolcs is, aki most az LMP-frakció tagja. Szabóról a Zoom.hu írta meg, hogy otthagyja a pártot, ha nem rehabilitálják a visszalépés miatt megbüntetetteket. Erről itt írtunk részletesen:

Szabó Szabolcs otthagyja az LMP-t, ha nem rehabilitálják a visszalépőket

„Teljesülnie kell bizonyos feltételeknek ahhoz, hogy mi a jövőben jól tudjunk együtt dolgozni” – mondta a Zoom.hu kérdésére az LMP-vel való kapcsolatáról a parlamenti frakcióhoz áprilisban csatlakozott Szabó Szabolcs, az azóta megszűnt Együtt korábbi elnökségi tagja.

Borítókép: Szél Bernadett / Fotó: Ivándi-Szabó Balázs