Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tarthatatlan helyzet alakult ki a Balatonnál a vadak elszaporodása miatt

Tarthatatlan helyzet alakult ki a Balatonnál a vadak elszaporodása miatt

A Balaton térségében több helyen is tarthatatlanná vált a helyzet a vadak elszaporodása miatt, ezért a Balatoni Szövetség (BSZ) azt kezdeményezi, hogy az önkormányzatok, a térség vadásztársaságai és a rendőrség összehangolt munkával végezzenek vadgyérítést télen az üdülőrégió belterületein, amíg a belterületi vadgazdálkodás jogi hátterét meg nem teremtik. Erről Balassa Balázs számolt be az MTI-nek szerdán.

A térség önkormányzatait tömörítő szövetség elnöke közölte, a szövetség keddi elnökségi ülésén tárgyaltak a BSZ-nek címzett, az észak-balatoniaktól 700 aláírással érkezett levélről, amelyben felhívták a figyelmet arra, hogy a térség lakói tűrhetetlennek tartják a helyzetet.

A vadak elszaporodása már olyan mértékű, hogy az emberek sötétedés után már nem mernek kimenni az utcákra, mert vaddisznó kondák jönnek velük szembe. A vadállatok kutyákat sebesítettek meg a bekerített lakóingatlanokon, a szállóvendégek többek között ezért mondják vissza foglalásaikat.

A levél megfogalmazói célszerűnek tartanák, ha szabályoznák a belterületi vadbefogást és vadkilövést szabályozását. Ha a vadászati helyzet nem változik, jövőre a vaddisznók száma duplázódik – áll a levélben, amelynek aláírói a problémával régóta foglalkozó BSZ hathatósabb közbenjárását kérték.

Balassa Balázs arról is beszámolt, hogy a térség polgármestereiből álló elnökség tagjai saját tapasztalataikkal is megerősítették a levélben megfogalmazottakat, és egyetértettek abban, hogy elengedhetetlen a gyors és hatékony intézkedés.

Véleményük szerint a vadakat a lakott területek határain kívülre kell szorítani. Nagyon veszélyesnek tartják a vaddisznók túlzott elszaporodását, de aggasztja őket a rókák, szarvasok, őzek, varjak túlzott elszaporodása is.

Az elnök elmondta, tavaly, majd legutóbb idén júliusban fordult a BSZ az agrártárcához, kérve a belterületi vadgazdálkodás jogi hátterének megteremtését, de még nem kaptak választ levelükre. Mivel sürgetőnek tartják, hogy történjen valami, ezért döntöttek úgy, hogy megvizsgálják, mit lehet tenni a mostani jogszabályi háttér keretein belül.