Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Júliustól nem lehet mobilozni kerékpározás közben Hollandiában

Júliustól nem lehet mobilozni kerékpározás közben Hollandiában

Hollandiában hamarosan pénzbüntetéssel sújtják azt, aki a kerékpározás közben mobiltelefont használ, írja az MTI.

A holland kormány azért döntött a tilalom elrendeléséről, mert egyre több lett az olyan kerékpáros baleset, amikor a kerekesek a telefonjukat babráltak biciklizés közben. Az új törvény júliusban lép életbe.

„Ugyanolyan veszélyes kerékpározás vagy más jármű vezetése közben mobileszközt használni, mint a gépkocsivezetéskor. Közlekedés közben az útra kell teljességgel koncentrálni, és nem üzeneteket küldeni, vagy más dologgal foglalkozni a telefonon”

– mondta Cora van Nieuwenhuizen közlekedési miniszter.

Az új törvényt üdvözölte a tilalomért kampányoló Michael Kulkens aktivista, akinek 13 éves fia 2015-ben egy kerékpárbalesetben vesztette életét, mert a mobilját nézte.

“Le kellett állítanom az autómat, mert könnyek öntötték el a szememet, amikor a rádióban meghallottam, hogy elrendelik a tilalmat”

– mondta a De Telegraaf napilapnak.

A 17 milliós Hollandiában 23 millió kerékpár van forgalomban. Tavaly a holland utakon 613 kerékpáros vesztette életét, egynegyedük azért, mert elvonta valami a figyelmüket.