Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Aki a magánéletben is szuperhős: Brie Larson portréja

Aki a magánéletben is szuperhős: Brie Larson portréja

Brie Larson érdeklődési köre legalább annyira szerteágazó, mint a Marvel univerzum: színészkedik, zenél, rendez, forgatókönyvet ír, de producerként és aktivistaként is megismerhettük. Mit tud Marvel kapitány, amit a többiek nem?

Már 2016 óta tudható, hogy Brie Larson alakítja majd Marvel kapitányt. Sokaknak lehet, hogy elsőre furcsa volt a döntés, de a Marvel talán nem is választhatott volna hitelesebb főhőst, az egyik legsokoldalúbb művészre osztotta a szerepet.

Larson már gyerekkora óta színészkedett, de eleinte nem nagyon találták meg a számára megfelelő szerepek. A Toni Collette-tel való találkozás viszont mindent megváltoztatott.

„Hétévesen kezdtem színészkedni, de nem voltam egy tipikus karakter, és nem is tartoztam a kimondottan szép lányok közé, ezek nagyban meghatározták, hogy milyen szerepeket kaphattam meg.

Egyszer lehetőségem lett, hogy példaképemmel, Toni Collette-tel szerepeljek egy showban, 18 éves voltam, éreztem, most a helyemre kerültem” – nyilatkozta a kezdetekről.

Rosemarie Dewitt, Toni Collette és Brie Larson a Tara alteregói című sorozatban.

Ahhoz, hogy Larson végre a helyére kerüljön, édesanyjának komoly áldozatvállalására volt szükség.

Brie Kaliforniában született, szülei orvosok voltak. Tehetségét mutatja, hogy már 6 évesen felvették az American Conservatory Theaterben, ezzel ő lett az iskola valaha volt legfiatalabb tanulója. Nem sokat tudta élvezni ezt az idillt, szülei a színésznő hétéves korában elváltak. Ekkor volt szükség édesanyja bátor lépésére, az asszony a két lányával Los Angelesbe költözött, főleg azért, hogy Brie kiteljesedhessen, mint színésznő.

Eleinte nehéz volt, hárman éltek egy pici garzonban.

„Volt egy gagyi egyszobás lakás, ahol az ágy falba csúsztatható volt. Három garnitúra ruhánk volt, ennyi…”

Ezt nem panaszként írta, nagyon szerette édesanyját, amiért erőn felül próbált mindent megadni nekik. És később kiderült, minden befektetett cent jócskán megtérült.

Thank you to the military families, STEM students and all the other cuties who came to the Smithsonian National Air and Space Museum to see the Captain Marvel trailer in IMAX. Amazed that anyone would want to see my face that large.

233.9k Likes, 1,134 Comments – Brie (@brielarson) on Instagram: “Thank you to the military families, STEM students and all the other cuties who came to the…”

A színésznő a könnyebb érvényesülés érdekében megváltoztatta a nevét, Brianne Sidonie Desaulniersről Brie Larsonra. Dédmamája svéd volt, és egyébként imádta a Kirsten Larson babát, így lett Larson.

Első munkája rögtön Jay Lenónál volt, 1998-ban a Malibu Mudslide Barbie című paródiában kapott szerepet, majd jöttek a kisebb sorozatszerepek, például az Angyali érintésben vagy a Popularban, míg nem 2001-ben már állandó szereplő lett a Raising Dad című sitcomban, még Young Artist Awardra jelölték. Később a mozifilmekben is szerepelt, kisebb-nagyobb szerepekben feltűnt a Hirtelen 30-ban és az Ottalvós buliban, aztán jött a Bagolyvédők című ifjúsági sorozat, a Greenberg, és szerepelhetett a Scott Pilgrim a világ ellen című filmben.

Mindezekkel párhuzamosan viszonylag nagy sikereket ért el a zenei életben is. Már a gyerekkorától kezdve gitározni tanult, de talán soha nem készített volna lemezt, ha megkapja Wendy szerepét a 2003-as Peter Panban. Azonban nem kapta meg, ezért csalódottságában elkezdett dalokat írni. Első száma a beszédes Invisible Girl címmel jelent meg, 2005-ben pedig kijött első EP-je. Leszerződtette a Casablanca Records, amelynek ekkoriban csak ő és egy bizonyos Lindsay Lohan voltak az előadói. Brie elég jól nyitott, a She Said című száma bekerült az MTV Total Request Live összeállításába és egyébként a 31. helyig jutott a Billboard Hot Single listáján Brie még turnézni is elment Jesse McCartney-val. Ekkor még alig múlt 16 éves.

Brie Larson színészi és zenei oldalát már bemutattuk, de még van egy pár terület, ahol sikereket ért el. Két rövidfilmet is (társ)rendezett, 2011-ben a Weightinget, 2012-ben pedig a The Armot, mindkét esetben ő volt a forgatókönyvíró is. Ez utóbbiért kiérdemelte a zsűri különdíját a Sundance filmfesztiválon.

Emellett folytatta a tévézést, a Tara alteregói csapatát két évig erősítette. Csak idő kérdése volt, mikor jön el az áttörés, ez a 2013-as Átmeneti állomással meg is történt. Nemcsak a közönség, de a szakma tetszését is elnyerte, a kritikusok odáig voltak a bájos Brie-ért.

Innentől kezdve még inkább felpörögtek a dolgok, két évvel később már Oscar-díja is lett.

A szoba című film kemény életű anyájának megformálásáért ő lett a legjobb színésznő 2016-ban, és nem csak az Amerika Filmakadémia szerint – nyert BAFTA-t, Golden Globe-ot, Critic’s Choice Award-ot és Screen Actors Guild-díjat.

A film forgatásai előtt egy hónapra bezárta magát a lakásába, koplalt, hogy megértse, min mehetett keresztül karaktere. A szerepre készülve szülei válását is felidézte magában.

„Éjszakánként hallottam, amint anyám próbálja visszatartani a zokogást, mindig a szájára szorította a kezét, hogy a húgom és én ne ébredjünk fel rá. Ő mutatta meg nekem, hogy milyen erős is a szeretet, ezt próbáltam visszaadni A szobában”

A Marvel stúdió a 2016-os San Diegó-i Comic-Conon jelentette be, hogy Bire Larson lesz az Bosszúállók világának legújabb szuperhőse, Marvel kapitány. Larson állítólag sokat vacillált, hogy egy ilyen nagy horderejű közönségfilmben szerepet vállaljon-e, végül rábólintott.

Brie Larson, mint Marvel kapitány. Forrás: Marvel

Larson a filmezésen túl számos egyéb dologgal foglalkozik. Kiáll a szexuális zaklatások áldozatai mellett: a 2017-es Oscar-díjátadón például ő adta át Casey Afflecknek A régi város című filmben nyújtott alakításáért járó díjat, de nem tapsolta meg, mivel Afflecket korábban két munkatársa is szexuális zaklatás vádjával perelte. Szerepet vállalt Women of Cinefamily programban is, ami a női filmesek népszerűsítéséről szólt, középpontban azokkal, akik a nem nagyon szívelik a regnáló elnököt, Donald Trumpot.

I love you @alexandergreenwald

63.9k Likes, 175 Comments – Brie (@brielarson) on Instagram: “I love you @alexandergreenwald”

És, hogy kitérjünk a magánéletére is: Brie Larson már öt éve stabil párkapcsolatban él, 2013 óta alkot egy párt Alex Greenwalddal, a Phantom Planet rockbanda énekesével, akivel már el is jegyezték egymást.

Kiemelt kép: Gage Skidmore