Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

10 település adósságát vállalta át a kormány

10 település adósságát vállalta át a kormány

Közel egymilliárd forintot osztott szét támogatás formájában a kormány 10 önkormányzat között, főleg a hiteltartozásaik rendezése érdekében – írja a Napi.hu. Az indoklás nélküli döntés nyomán összesen 937 millió forintot osztanak szét, ebből a legnagyobb összeget Érd városa kapta: 700 millió forint érkezett az önkormányzat számlájára. Ezt működési feladatokra költhetik.

A 400 lelkes békési zsákfalu, Pusztaottlaka 48,9 millió forintos tartozását vállalta át a kormány az adófizetők pénzéből. A lap szerint a településen már szinte minden épült támogatásból: ipari park, vadaspark, de százmilliót költöttek a könyvtárra, ami heti három napot tart nyitva. Simonka György fideszes országgyűlési képviselő 2006 és 2014 között Pusztaottlakán volt polgármester.

Ezen felül 48 millió forintos támogatást kapott Gánt község infrastruktúra fejlesztéssel összefüggő kiadások rendezésére. A Fejér megyei község arról híres, hogy itt székel az Orbán-család bányászati cégcsoportja. Az említett településeken kívül a kormány átvállalta még Sajósenye, Múcsony, Felsővadász és Bény tartozását is.

A kormány még 2013-ban jelentette be, hogy teljes egészében átvállalják az önkormányzatok adósságának fennmaradó részét. A megyei és települési önkormányzatok 2010-re csaknem 1200 milliárd forint adósságot halmoztak fel.