Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kiderült, mi az a sötétkék színű anyag, ami az Eger-patakba ömlött

Kiderült, mi az a sötétkék színű anyag, ami az Eger-patakba ömlött

Az első hírek szerint veszélyes hulladéknak számító, nehézfémmel teli anyagot öntenek borászok a patakba Egernél. A hatóság csak a médiából értesült a történtekről.

„Kedves egri borászok! Magyarázzátok már el, hogy miért jó az az Eger-pataknak, ha beleeresztitek a kékaljat?”- tette fel a kérdést egy egri férfi a Facebookon. Bejegyzéséhez fotókat is mellékelt, amin valóban látható, hogy sötétkék színű folyadék ömlik a patakba az egri Malom-hídnál.

Forrás: Facebook

Egri portálok ezután azt megírták, hogy ciános és nehézfémeket tartalmazó anyagot, az úgynevezett kékaljat (a borkészítés egyik mellékterméke) öntöttek az Eger-patakba. Az egrisztorik.hu cikkében azt írta, a kékalj veszélyes hulladéknak számít, míg az egriügyek.hu ezt azzal egészítette ki, hogy a bor derítése során kálium-vas-cianidot kevernek a borhoz, hogy megkösse az abban lévő nehézfémeket, és ebből keletkezik a kékalj.

Visszatérő probléma

A Zoom.hu megkereste a fotók készítőit, aki elmondta: ahhoz, hogy hivatalosan megállapítsák, mi okozza a szennyeződést (jelen esetben, hogy sötétkék színű folyadék folyik az Eger-patakba), vízmintavétel és laborvizsgálat kell.

„Ez tudtommal nem történt meg. Egy hatóság csak akkor intézkedik, ha tud valamiről. Ahhoz pedig írásban kell bejelentést tenni.

Nekem, átlagembernek ennyi utánajárást nem ért meg a dolog, ezért jobbnak láttam egy Facebook-posztot írni a dologból.

Könnyen lehet, hogy így több emberhez eljutott a történet, mint ha egy helyi napilapban írnának róla”, vélekedett az egri férfi, aki szerint a csapadékvíz-kifolyón sok éve visszatérő probléma a fotókon látható jelenség.

Hozzátette, a kékalj keletkezése, a ciánnal történő derítő, ülepítő eljárás engedély- és bejelentés köteles technológia, mivel a kékalj mérgező veszélyes hulladék, amit ártalmatlanítani kell.

MTI Fotó: Komka Péter

Nem volt se büdös, se döglött hal

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság portálunknak azt írta, ők is csak az elektronikus médiából értesültek az Eger-patakba ömlött anyagról, de értesítették az illetékes vízügyi igazgatóságot. Utóbbi az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság, ami ezután helyszíni bejárást szervezett a patak érintett szakaszán, hogy ellenőrizzék, valódi-e a probléma. A hatóság megállapításai a következők:

  • A bejárás idején a patakba szennyezett víz befolyása nem volt megfigyelhető.
  • A jelzett elszíneződést a vélhetően borászati tevékenységből származó, korábban esetlegesen többször bevezetett kékszőlős mosóvizek betonon való lerakódása okozhatta.
  • A több nappal ezelőtt történt szennyezés okozóját és a szennyezés pontos helyét nem lehetett meghatározni.
  • A kitorkollás alatti mederszelvénynél a patak élővilágán szemmel érzékelhető károsodás, halpusztulás vagy egyéb élő szervezet elhullása nem volt tapasztalható, káros szaghatás nem volt észlelhető.
  • A jelenség az igazgatóság részéről kárelhárítási műszaki beavatkozást nem igényel.

Üzent az önkormányzat

Eger önkormányzata is válaszolt portálunknak, ebben a hatóság vizsgálatainak eredményeit ismertették, ugyanakkor azt is fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy aki szennyezést tapasztal, ne elsősorban, vagy ne csak a sajtót értesítse, hanem a lehető leggyorsabban forduljon az illetékes hatósághoz.

„Vízfolyás esetén keresse meg a területileg illetékes vízügyi igazgatóság elérhetőségét, vagy a megfelelő zöld számon tegyen bejelentést a szennyezés pontos helyszínének megnevezésével. Ha valóban intézkedésre van szükség, ez lehet a záloga a gyors, hathatós beavatkozásnak”, mutatott rá az egri önkormányzat.

Borítókép MTI Fotó: Komka Péter