Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Csaknem két tucat embert letartóztattak a hétvégi iráni merénylettel összefüggésben

Csaknem két tucat embert letartóztattak a hétvégi iráni merénylettel összefüggésben

Nagyon feszülté vált a helyzet Irán és az Egyesült Államok között.

Mahmúd Alavi iráni hírszerzési miniszter hétfőn közölte, hogy több gyanúsítottat letartóztattak a szombati ahvázi katonai parádén elkövetett merénylet miatt. A tárca az esti órákban tudatta, hogy 22 embert fogtak el. “Be fogjuk azonosítani az összes terroristát, aki a támadáshoz köthető” – ígérte korábban az áldozatok temetésén Alavi. A hírszerzési minisztérium este közölte: 22 embert azonosítottak és tartóztattak le, fegyvereket és távközlési eszközöket foglaltak le abban a házban, amely a támadást elkövető “öttagú terrorista csoporté.”

A gyászszertartásra ezrek gyűltek össze az ország délnyugati részén található Ahvázban. Iránban hétfőn nemzeti gyásznapot rendeltek el, Huzesztán tartományban zárva tartanak a közhivatalok, iskolák és bankok – írja az MTI. Eközben az iráni Forradalmi Gárdát vezető Hosszein Szalami az iszlám köztársaság pusztító bosszújával fenyegette ellenségeit, köztük az Egyesült Államokat és Izraelt.

“Korábban is láttátok bosszúnkat. (…) Látni fogjátok, hogy válaszunk megsemmisítő és pusztító lesz, és meg fogjátok bánni, amit tettetek” – hangsúlyozta az állami televízióban élőben közvetített beszédében Szalami. Irán azzal vádolja az Egyesült Államokat, Izraelt és a Perzsa-öböl menti arab riválisait, hogy ők állnak az ahvázi katonai díszszemlén elkövetett támadás mögött. Washington tagadta, hogy ő vagy szövetségesei lennének felelősek a történtekért.

A szombati merénylet során öt fegyveres a tömegbe lőtt, és a legfrissebb adatok szerint megölt 25 embert, köztük az iráni elitosztag, a Forradalmi Gárda 12 tagját. A támadásban hatvanan sebesültek meg.

A merénylet elkövetőjeként jelentkezett az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, illetve egy iráni arab szeparatista mozgalom is, az Arab Harci Mozgalom Ahváz Felszabadításáért. Utóbbi egy szeparatista ernyőszervezet, az Ahvázi Nemzeti Ellenállás tagja, amely önálló állam létrehozására törekszik az olajban gazdag Huzesztánban.

Egy iráni katonai szóvivő azt állította, hogy Szaúd-Arábia támogatja a szervezetet, amely kapcsolatban áll az Egyesült Államokkal és az izraeli titkosszolgálattal is. A tetteseket két, Öböl menti országban képezték ki – tette hozzá.

Borítókép: Iráni katonák fedezéket keresve futnak, mert ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak egy katonai díszszemle résztvevőire a délnyugat-iráni Ahvázban 2018. szeptember 22-én. A támadók 24 embert, köztük nőket és gyermekeket megöltek, több mint ötvenet megsebesítettek. (MTI/EPA/ISNA/Morteza Dzsaberian)