Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Csak a kukásokat nem zavarja a szemét és a hányásszag

Csak a kukásokat nem zavarja a szemét és a hányásszag

Az FKF a zöld kukákat alig üríti a XIII. kerületben, köztisztasági fórumra nem megy, kérdésekre pedig nem válaszol.

Történt, hogy múlthéten meguntam a szeméthegyeket és a hányásszagot a XIII. kerületben, ezért kitettem egy fotókkal bőven illusztrált anyagot, amiben a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) nevét akkor még nem említettem meg. A cikk megjelenése után olvasóink is küldtek képeket, ezt az anyagot a borítókép kivételével azok illusztrálják.

Valamiért az utcára ömlik a hányásszagú szemét a XIII. kerületben

Egy könnyű déli séta alatt olyan fullig pakolt nyilvános utcai kukákkal találkozol a Váci úttal párhuzamos Angyalföldi úton, az Apály és a Huba utca között, hogy egyrészt minden kiömlik a kukák elé, másrészt olyan büdös van, hogy elhányod magad.

Jó sajtómunkáshoz illőn úgy gondoltam, először inkább megállapítom, hogy szeméthegyek lepték el a kerület utcáit, valamint hogy terjeng a hányásszag, és még mielőtt bárkit is megvádolnék bármivel, kérdezek, méghozzá az illetékesektől. Így is tettem, levelet írtam az FKF-nek, hogy mi a búbánatos helyzet állt elő, amiért nem ürítik normálisan a közterületen fellelhető zöld kukákat. Ennél persze kedvesebben fogalmaztam, így:

„A napokban több olvasónk jelezte, és magam is tapasztaltam, hogy a XIII. kerületben elégtelen az utcai szemetesek tartalmának ürítése (többek között Visegrádi utca, Angyalföldi út), konkrétan kiömlik belőlük a szemét. Mi ennek az oka, illetve az érintett területeken lehet-e növelni a szemetesek számát?”

Választ az FKF-től nem kaptam.

Olvasói fotó

Azonban a cikkre reagálva levelet írt szerkesztőségünknek Szabó Tamás, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. központi ügyfélszolgálati vezetője, aki leírta, hogy szeptember 13-án civil kezdeményezésre Újlipótváros kapujában címmel rendeztek köztisztasági fórumot a Váci úti Civilek Házában, ahová meghívták

  • a társasház kezelőket,
  • a közös képviseleteket,
  • az üzlet- és vendéglátóhely tulajdonosok és üzemeltetők képviselőit,
  • a XIII. Kerületi Önkormányzatot,
  • a XIII. Kerületi Rendőr-kapitányságot,
  • a XIII. Kerületi Közterület-felügyeletet,
  • a XIII. Kerületi Polgárőr Szervezetet,
  • a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.-t
  • és a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-t is.

De hát, mit ad Isten, az történt, hogy

a köztisztasági fórumra csak és kizárólag az FKF nem ment el, a többi meghívott mind képviseltette magát.

Olvasói fotó

Szabó Tamás egy összefoglalót is mellékelt a leveléhez, ami többek között azt is tartalmazza, hogy mely szervezetnek mi a feladata szemétszállítás terén.

„A közutak és parkolók takarítását az egész kerületben a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Zrt.) végzi. A közterületi hulladék-gyűjtőedények (zöld kukák) üzemeltetése és ürítése szintén az FKF Zrt. feladata. Információink szerint a fő közlekedési útvonalak mentén heti öt, mellékutak mentén heti két alkalommal ürítik a kukákat” – írta a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. központi ügyfélszolgálati vezetője. A közszolgáltató egyébként eléggé illetékes a kérdésben, hiszen az önkormányzat ezzel a szervezettel végezteti a törvény által rá kiszabott köztisztasági feladatokat, az önkormányzati kezelésben álló parkok és zöldterületek tisztán tartását, valamint a szintén kezelésében álló közútvonalak mentén kirakott illegális szemét félszámolását.

A kötelezőn felül az önkormányzat egyébként számos egyéb köztisztasági feladatot is ellát, évente négyszer köztisztasági akciót szervez, folyamatosan fejleszti és karban tartja a kutyás infrastruktúrát, a kerület díszburkolattal ellátott területein seprőgépes takarítást végez, begyűjti a veszélyes hulladékot és díjmentesen biztosít zöldhulladék-gyűjtő zsákokat.

Olvasói fotó

Szabó végül azt is leírta: „Újlipótvárosban jelentős probléma (volt), hogy a hulladékgyűjtőket hétvégén nem ürítette az FKF Zrt. 2017. júliusa óta a XIII. Kerületi Önkormányzat saját forrásból megrendelte a szombati és vasárnapi kukaürítést, amely után érezhetően csökkent a hulladékgyűjtők hétvégi telítettsége. Lakossági jelzések figyelembevételével 100 helyszínen kértük a kerületben új közterületi hulladékgyűjtő edény kihelyezését az FKF Zrt-től.”