Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Általános iskolások hoztak működésbe egy könnygázgránátot – 5 gyerek megsérült

Általános iskolások hoztak működésbe egy könnygázgránátot – 5 gyerek megsérült

Rendőrségi bemutatón szerezték meg a gránátokat, azon melegében használták is. Most gyanúsítottként hallgatták ki a a bemutatót tartó rendőrt.

A legkevésbé sem várt fordulatot vett a Készenléti Rendőrség egyik győri bemutatója. Áprilisban a szervezet helyi épületében elsős általános iskolásoknak tartottak rendőrségi bemutatót.

A megalapozott gyanú szerint a bemutató fegyverzettechnikai részét végző rendőr lehetőséget biztosított – a könnygázgránátok, illetve a könnygázspray kivételével – a fegyverzeti anyagok megtekintésére, emellett egy könnygázgránát műanyag védőfóliáját is felnyitotta, szemléltetve annak szaghatásait. A bemutató ekkor vett rossz irányt.

Az egyik tanuló ugyanis a rendőr figyelmét kijátszva megszerezte az egyik könnygázgránátot, majd azt egy gránátvetőben elhelyezte. Az így már töltött gránátvetőt egy másik gyermek működésbe is hozta.

A kilőtt könnygázgránát 5 gyermek 8 napon belül gyógyuló sérülését okozta. Ezen felül a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében rámutat a helyiségben tartózkodó további 83 ember – 76 tanuló, 5 pedagógus, és 2 rendőr – testi épsége, egészsége közvetlen veszélyhelyzetbe került.

A Központi Nyomozó Főügyészség éppen ezért a foglalkozási szabályok megszegése miatt gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrt. A főtörzsőrmester és védője a megalapozott gyanú ellen – a gyanúsított büntetőjogi felelősségét vitatva – panasszal élt, amelyet a Legfőbb Ügyészség elutasított.

Borítóképünk illusztráció.