Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A multik még a munkaerőt is elszívják majd a kisvállalkozásoktól

A multik még a munkaerőt is elszívják majd a kisvállalkozásoktól

Jelentős, 25 ezer körüli a betöltetlen állás a hazai iparban, ráadásul hamarosan további 15 ezer emberre lenne szükség. Úgy tetszik ezeket a dolgozókat a kisvállalkozásoktól szívják majd el a nagyvállalatok.

A honi ipar legalább 25 ezres létszámhiánnyal küzd, ráadásul a közelmúltban bejelentett, elsősorban autóipari beruházások további 15 ezer dolgozót igényelnének – írja a Népszava mai számában. Hogy ez honnan és hogyan lehet biztosítani azt a munkaadói, és a munkavállalói képviseletek sem nagyon tudják. Már csak azért is, mert a szabad munkaerő lénygében nincs az országban.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke, Rolek Ferenc azt mondta a lapnak, hogy az említett 15 ezer nem új, hanem 15 ezer másmilyen munkahelyet jelent. Úgy vélte, hogy a beruházó cégek valóban képesek lesznek 15 ezer fővel bővíteni dolgozói létszámukat, de csak úgy, hogy 15 ezer másik magyarországi munkahely megszűnik. Ebben a játszmában pedig a kis- és középvállalkozások húzzák majd a rövidebbet.

A fluktuáció amúgy is magas jelenleg. Az egyik autóipari vállalatnál például augusztus elején 140 új dolgozót vettek fel, de egy hónap múlva 120-an távoztak is a társaságtól, vagyis alig sikerült a munkaerőhiányt enyhíteni – mondta a Vasas Szakszervezet alelnöke László Zoltán.