Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Sorosozás, migránsok és egészségügy a fő témák a Parlamentben

Sorosozás, migránsok és egészségügy a fő témák a Parlamentben

Kérdésekkel és azonnali kérdésekkel indul az Országgyűlés őszi ülésszakának harmadik ülésnapja. A múlt heti ülés parázs vitái – amikor ellenzéki képviselők össztüzet zúdítottak Orbán Viktor kormányfőre – most is folytatódhatnak. Kövesse az eseményeket a Zoom.hu élő közvetítésével:

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó például az egészségügy területén tapasztalható anomáliákat próbálta számonkérni a kormányzaton, több közelmúltbéli konkrét példát felsorolva, melyekről a Zoom.hu is írt:

Van, akinek fizetnie kell az edelényi ügyeleten

Kirúgták az Országos Kardiológiai Intézet osztályvezető főorvosát

Az ellenzéki politikus szerint nem nemzeti konzultációra kellene költeni, hanem az egészségügyre. A tízparancsolatból a Ne ölj!-t ajánlotta a kormányzat figyelmébe. Az egészségügyi kormnányzat nevében Rétvári Bence államtitkár válaszolt, és nem sokban mondott mást, mint a szakminiszter, akit nemrég arrról kérdeztek, mi a helyzet a Honvédkórház körül, mire Benkő Tibor:

Megkérdezték a Honvédkórházról a minisztert, aki szerint: “emútnyócév”

Megkérdezték a Honvédkórházról a minisztert, aki szerint: “emútnyócév” A Honvédkórház helyzetéről érdeklődött az MSZP-s Korózs Lajos írásbeli kérdésében a két illetékes miniszternél, az erőforrástárca illetve a honvédelmi tárca vezetőjénél.

Rétvári is hasonló taktitkát választott: felemlegette a vizitdíjat, majd megállapította, hogy most sokkal több pénz jut az egészségügyre, mint 2010 előtt. Az államtitkár is választott egyet az ellenzéknek a tízparancsolatból, az övé a Ne hazudj! volt.

A KDNP-s Rétvári Bence nem csak válaszadóként, hanem kérdezőként is szólásra emelkedett a T. Házban, és a migrációs különadó alól bevallottan ezzel kibújni kívánó, párttá alakuló Migration Aid-ről beszélt, némi sorosozással kiegészítve, és a nő és férfi közötti kötelékről, mint a házasság egyetlen helyes értelmezéséről értekezve. Rétvárira Tuzson Bence államtitkár válaszolt, és mindenben egyetértett a kérdezővel. A Migration Aid “Éjjeli őrségéről” itt írtunk bővebben:

Exfideszesek is felcsapnak éjjeliőrnek a Migration Aid új pártjában

Exfideszesek is felcsapnak éjjeliőrnek a Migration Aid új pártjában Már legalább százan, köztük volt fideszesek, jobbikosok, szocialisták és LMP-sek is kérték már felvételüket a még nem is létező, alig tíz napja bejelentett Éjjeli Őrséghez, vagyis a párthoz, amellyé a menekülteket segítő Migration Aid civil szervezet alakul át.

Nem maradt el a migránsozás sem, mivel Hubay György volt MIÉP-es, majd MDF-es politikus, most pedig fideszes parlamenti képviselő a migránsáradat miatt aggódott, amikor megismételte Orbán Viktor és a kormánypártok több politikusának az utóbbi het5ekben ismételt félelmét, miszerint Brüsszel el akarja venni Magyarországtól a határőrizet jogát. Ez mondjuk pont nem igaz, erről itt írtunk részletesen:

A Fidesz a szalmabábérvelés iskolapéldáját adja elő az uniós határvédelmi javaslat kapcsán

A Fidesz a szalmabábérvelés iskolapéldáját adja elő az uniós határvédelmi javaslat kapcsán A Fidesz álláspontja szerint szó sem lehet arról, hogy Magyarország átadja a határvédelem jogát a bevándorláspárti brüsszeli intézményeknek – számol be az MTI arról, mit mondott Hidvéghi Balázs, a párt kommunikációs igazgatója szombaton, sajtótájékoztatón, Siófokon.

Mindez nem zavarta azonban sem Hubay Györgyöt, sem pedig a válaszadó Dömötör Csaba államtitkárt.

A DK-s László Imre szintén az egészségügy témájában szólalt fel. Róla tudni érdemes, hogy katonaorvos, és 1995-2001 között maga is volt a Honvédkórház – később pedig a Szent Imre Kórház – főigazgatója. Az ellenzéki politikus szerint a kormányzat “lerombolja az egészségügyet”. Arra volt kíváncsi, hogy az egészségügyi kormányzat szerint hány kórház felel meg ma a minimum-követelményeknek. Rétvári Bence szerint az ellenzék csak az emberi tragédiákból akar politikai tőkét kovácsolni, amikor felemlegeti azokat az eseteket, amikor meghal egy beteg.

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője MTI Fotó: Kovács Attila

Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa arra volt kíváncsi, elfogadható-e a kormány számára, hogy 750 ezer gyerek él a létminimum alatt. Válaszában Rétvári Bence megjegyezte: a szegénységben élők száma csökken, az ellenzéki politikus pedig direkt nem a KSH vagy az Eurostat számait idézte, hanem egy olyan kutatóintézetét, amelynek a vezetője “egy Bajnai Gordon-fejú plüssmacival hajtja álomra a fejét”.

A fideszes Simon Róbert Balázs – győri politikus – azt kérdezte, hogy “Számíthatnak-e Magyarország kormányának támogatásra a következő időszakban is az autóipar hazai szereplői?” Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára válaszát röviden összefoglalva: persze.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára MTI Fotó: Sóki Tamás

A DK-s Székely Sándor arról érdeklődött, “Mi akadályozza a kormányt az otthoni ápolás foglalkoztatási jogviszonyként történő elismerésében?”. A hétfői nap legszorgalmasabb kormányzati válaszadója, Rétvári Bence szerint eddig is sokat tettek az otthoni ápolás díjának emelése érdekében, és ezt tervezik folytatni a jövőben is. Viszont visszakérdezett: a korábbi, MSZP-SZDSZ kormányokat mi akadályozta meg annak idején ugyanebben?

Az MSZP-s Korózs Lajos “A kormányzat politikai alapon kinevezetett pártkatonái közül mennyit akar kirúgni a bürokráciacsökkentés érdekében?” című kérdést tette fel a kormányzatnak annak apropóján, hogy egyre több hír érkezik az államapparátus nagymértékű leépítéséről, amit a közszférában jövő év január elsejétől terveznek. Válaszában Potápi Árpád államtitkár úgy fogalmazott: egy új kormány mindig áttekinti az apparátus méretét, munkáját.

A várható létszámcsökkentéssel szerinte hatékonyabb közigazgatás várható, akik pedig a rendszerben maradnak, többet kereshetnek.

Ám Potápi semmilyen konkrét számot nem említett. Az északi jóléti államok kövérsége felé gömbölyödő magyar bürokráciáról itt írtunk bővebben:

A magyar állam akkorára hízott, mint a francia

A magyar állam akkorára hízott, mint a francia Az Európai Unió átlagában a foglalkoztatottak 16 százaléka dolgozott az állami szektorban 2016-ban, valamivel kevesebb, mint az ezredfordulón – derül ki az Eurostat által közzétett adatokból. A tagállamok közt nagy különbségek voltak az állami szektor foglalkoztatásban betöltött szerepében.

Borítókép: Illusztráció / Fotó: Veres Viktor