Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Újabb 1,5 milliárd forinttal hízott a kórházak adóssága

Újabb 1,5 milliárd forinttal hízott a kórházak adóssága

Előkelő helyen szerepel a Honvédkórház, de az ajkai Magyar Imre Kórház is felkerült az adóslistára.

Hónapról hónapra emelkedik a kórházak adóssága, a Magyar Államkincstár adatai szerint a lejárt tartozásállomány augusztus végén elérte a 43 milliárd forintot. A kincstár adatai szerint már 13 kórház küszködik egymilliárd forintot meghaladó lejárt tartozással, a csúcstartó a Péterfy Kórház Budapesten, ahol a lejárt számlák értéke elérte a 2,6 milliárd forintot. A jelentős klinikai központtal rendelkező Pécsi Tudományegyetem adóssága 1,8 milliárd forintra hízott, míg a harmadik legnagyobb adós a szolnoki Hetényi Géza kórház volt, ahol 240 millió forintos növekedés után 1,7 milliárd forintos adósságról adtak számot augusztus végén.

Nagyot ugrott a Honvédkórház adóssága

A legnagyobb mértékben a MH Egészségügyi Központjának, vagyis a Honvédkórháznak ugrott meg az adóssága: egyetlen hónap alatt 635 millió forinttal nőtt az ország legnagyobb kórházának adóssága, így ott is elérte az 1,7 milliárd forintot. A Honvédkórház sürgősségi centrumának éléről nemrég távozott Zacher Gábor szerint az osztályon a személyi minimumfeltételek 60 százaléka biztosított. A Zoom.hu is írt róla, hogy a botrányok hatására a közelmúltban felgyorsultak az események a kórházban, hirtelen megdobták a Honvédkórházat életmentő eszközökkel, elindultak fejlesztések, és dupla fizetést is ígértek az illetékesek a sürgősségi centrumban dolgozó orvosoknak és ápolóknak.

Az elmúlt hónapokban komolyabb adósságot halmozott fel a szintén működési problémákkal küszködő Országos Mentőszolgálat, ám augusztusban fordult a pénzügyi helyzet. Július végén még 2,3 milliárd forintos adósság volt az intézménynél, amely 908 millió forintra csökkent az elmúlt hónapban, miután bő 1,4 milliárd forintot kifizetett az OMSZ. A mentők adóssága egyik hónapról a másikra ugrott meg – vagyis itt nem tipikus működési adósságról, hanem fejlesztési hitelről lehetett szó –, amit az OMSZ korábban meg is erősített a Zoom.hu-nak. Most ezt az adósságot sikerült részben csökkenteni.

Az ajkai kórházból 1,5 havi pénz hiányzik

Az ajkai Magyar Imre Kórház azzal került be a hírekbe, hogy előbb az intenzív osztály ápolói, majd őket követően az orvosok is felmondtak. Az ajkai kórház adóssága augusztus végén 485 millió forint volt – ami 35 millióval nőtt egy hónap alatt – ami nem kiugróan magas adat a kisvárosi kórházak közül, hisz volt olyan, amely ennél 100-200 millió nagyobb adósságot tologatott maga előtt – igaz olyan is, amely ennek a 485 millió forintos összegnek a felét. Az ajkai kórház az ország 32 legeladósodottabb egészségügyi intézménye, idei éves költségvetése 3,7 milliárd forint, vagyis az éves kiadásainak 13 százalékára rúg az adóssága, amely viszont nem elhanyagolható, ugyanis ez közel 1,5 havi kiadást jelent – ami már most hiányzik a kasszából.