Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Több mint 200 Green Holidays károsult még mindig fut a pénze után

Több mint 200 Green Holidays károsult még mindig fut a pénze után

A megszűnt utazási iroda, a Green Holidays botránya óta sokan egy fillér kártérítést sem kaptak az Antalayában rekedt turisták közül. Azt továbbra sem világos, hogy kitől számíthatnak némi kompenzálásra. 

Nemrég függesztették fel a budapesti Real Reisen Utazási Iroda Kft. utazásszervezési jogosultságát. A külföldön nyaraló utasok hazaszállításáról gondoskodtak, a befizetett részvételi díjakat az irodával szerződésben álló biztosító visszatéríti. Az eset emlékeztet a több mint egy évvel ezelőtt, 2017. július elején a törökországi Antalayában történtekre, amikor a Green Holidays utazási iroda fizetésképtelenséget jelentett be.

Annyi a különbség, hogy azóta több száz károsult egyetlen fillér kártérítést sem kapott.

Tavaly július 3-án egy magyar csoport tagjai, akik előzetesen befizettek a szolgáltatásra, a város repterén tartózkodtak, a lefoglalt szálláshelyükre azonban nem jutottak el. Volt aki már a hotelben volt, más pedig nem utazott ki, összességben több ezer embert érintett az ügy.

Sok utas napokig nem tudott hazarepülni.

Azok voltak a szerencsések, akik közvetlenül az utazási irodától vásároltak meg a nyaralást. Azok viszont rosszul jártak, akik egy akciós oldalon, az Indulhatunk.hu-n keresztül fizettek a szolgáltatásra. Őket ugyanis nem védi így biztosítás, igaz, erről annak idején nem tudhattak.

A fizetésképtelenné vált Green Holidays utazási iroda székhelye a fővárosi Veres Pálné utcában 2017. július 3-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Salamon András ügyvéd azokkal áll kapcsolatban, akik még nem kaptak visszatérítést. A Zoom.hu-nak azt mondta, Green Holidaysnél még tavaly év végén törölték az összes végrehajtást. A jogász szerint ez azt jelenti, hogy a cég valamilyen formában kifizette azokat, akik kérték az eljárást. Az adóhivatal időközben lefoglalta a vagyont és felszámolást kezdeményezett, ez a folyamat azóta is tart.

„Ennyire jól szervezett és ekkora szemfényvesztés még nem történt a magyar turisztika történetében.

Eddig minden irodában élt a szabály, amely szerint csomag egységes akkor is, ha külön számlán fizetik be egyes részeit.

A cég ezzel trükközött: nem egységes csomagként kezelte a különböző oldalakról jött pénzeket. Azoknál az utasoknál, akik a Green Holidays Kft.-vel kötöttek szerződést, egyértelmű a helyzet, hozzájutottak a kárelőleghez az Uniqa biztosítótól, ők álltak kapcsolatban az irodával” – mondta Salamon.

A kárbejelentések feldolgozásakor azonban több kérdés is felmerült azoknál az utasoknál, akiknek a szerződésében nem a Green Holidays volt utazásszervezőként megjelölve, hanem külön számlázva vásárolták a szállást és a repülőjegyet a SzállásOutlet Kft.-től és a Professional Outlet Kft.-től az Indulhatunk.hu oldalon. Salamon András szerint a károsultaknak bizonyítaniuk kellene, hogy az utazási szolgáltatások egy csomagnak számítanak, a biztosító ugyanis csak csomag esetében fizet. Ez azonban rendkívül bonyolult, a megoldáson ő és ügyvédi irodája jelenleg is dolgozik, díjat, költségtérítést egyelőre nem kér, egészen addig, amíg a károsultak el nem döntik, hogy vállalják a pereskedést vagy sem.

Kérdésünkre válaszolva az ügyvéd elmondta, perről beszélni ugyanakkor még korai lenne, csak akkor lehet aktuális, ha az Uniqa rendezi a kifizetéseket. Ekkor derül majd ki, hogy pontosan kit kell perelni.

Még az is lehet, hogy a magyar államot, mert nem hozott törvényt a hasonló helyzetek rendezésére.

A másik verzió, hogy a kormányhivatal ellen zajlanak majd perek, mert nem tett eleget az ellenőrzési kötelezettségének, korábban is több panasz is érkezett hozzá a Green Holidays miatt.

Forrás: UNIQA

Az Uniqa biztosítótól megtudtuk, hamarosan minden károsultat kifizetnek, akikkel kapcsolatban vannak, de az Indulhatunk.hu ügyfelei nem tartoznak hozzájuk. Annak idején a hazaszállításukról gondoskodtak, akkor nem tudtak mérlegelni. Összesen 70 százalékban térítik majd meg a károkat, az utolsó kifizetés úgy tudjuk, még hátra van, de ez már nem nagy összeg.

Beszéltünk olyan károsulttal, aki több mint 1 millió forintot fizetett be előre az Indulhatunk.hu oldalon keresztül, azóta sem kártalanították. Mivel az Uniqa annak idején őt is hazahozta, ezért egy ideig abban reménykedett, hogy a társaság kártalanítja. Mivel azonban nem a Green Hoidays csomagját vásárolta, ezért nem kapott kártérítést, reménykedik benne, hogy hamarosan változik a helyzet.

Borítókép: Budapest, 2017. július 3. A fizetésképtelenné vált Green Holidays utazási iroda székhelye a fővárosi Veres Pálné utcában MTI Fotó: Balogh Zoltán