Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Félmillió líbiai gyerek van közvetlen életveszélyben

Félmillió líbiai gyerek van közvetlen életveszélyben

Körülbelül 500 ezer gyerek életét veszélyeztetik közvetlenül Tripoliban az egy hónapja kiújult és azóta tartó újabb összecsapások – derült ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) jelentéséből.

A jelentés kitér arra is, hogy a félmillió közvetlen életveszélyben lévő gyerek mellett további 2,6 milliónak van szüksége sürgős segítségre Líbia-szerte.
A legutóbbi összecsapások 1200 családot kényszerítettek otthonaik elhagyására, és ezzel az országon belül áttelepültek száma hivatalos adatok szerint már 25 ezerre emelkedett.

Az ivóvíz és az élelmiszerhiány mellett komoly veszélyt jelentenek a betegségek is: újra felütötte a fejét a kanyaró, amellyel kapcsolatban már 500 esetet jelentettek

– közölte Geert Cappelaere, az UNICEF közel-keleti és észak-afrikai irodájának igazgatója. Sok helyen egyelőre megoldatlan a hivatalosan október 3-án kezdődő tanévkezdés is, mert egyre több iskolaépületben otthonaikat elhagyni kényszerülő családokat szállásoltak el.

Azoknak a gyerekeknek, akik a szüleikkel más afrikai országból érkeztek Líbiába, hogy tengeri úton Európába jussanak, a kiújult összecsapások újabb nehézséget jelentenek – teszi hozzá a jelentés, kiemelve a menekültek számára létesített líbiai táborok rossz körülményeit is

.
Noha az egymással rivalizáló milíciák szeptember 4-én tűzszünetet hirdettek, a harcok a múlt héten kiújultak a főváros déli részén, ahol több helyi és más városból – elsősorban a környékbeli Miszrátából és Tarhúnából- érkezett fegyveres csoport is szemben áll egymással. Líbia 2011-ben süllyedt káoszba, Moammer Kadhafi diktátor meggyilkolását követően.

Azóta az ország különböző részeinek ellenőrzéséért egymással rivalizáló fegyveres csoportok harcolnak egymással.

(MTI)

A borítókép illusztráció:
Sűrű, fekete füsttel ég a tripoli repülőtér üzemanyag-tározója a légikikötő feletti ellenőrzésért harcoló fegyveres csoportok összecsapása közben 2014. augusztus 3-án. (MTI/EPA/Szabri Elmedui)