Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Pompeo: a Moszkva és Washington kapcsolatainak javítását célzó erőfeszítéseink nem hoztak eredményt

Pompeo: a Moszkva és Washington kapcsolatainak javítását célzó erőfeszítéseink nem hoztak eredményt

Oroszország rosszindulatú magatartása miatt a Moszkva és Washington kapcsolatainak javítását célzó amerikai erőfeszítések mostanáig nem hoztak eredményt – hangoztatta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap az NBC televíziónak adott interjújában.

Pompeo sajnálatosnak minősítette ezt a tényt, mert – mint fogalmazott – „a világban vannak területek, amelyeken közösek az érdekeink”. Ezek között említette a terrorizmus elleni küzdelmet. Fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy a két országnak csak az érdekei közösek, nem pedig az értékrendjük.

Fotó: AFP/Europress/Yuri Kadobnov

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Donald Trump is „megpróbálta visszaszorítani Oroszország rosszindulatú tevékenységét”. Pompeo az NBC televízió Találkozz a sajtóval című, szokásos vasárnapi politikai vitaműsorában megállapította, hogy Moszkva nem volt segítőkész sem Ukrajnában, sem Szíriában. A tárcavezető szólt arról is, hogy Washington Oroszországot is felelősnek tartaná, ha Bassár el-Aszad szíriai elnök vegyi fegyvert vetne be. Leszögezte, hogy amennyiben ez megtörténik, az Egyesült Államok azonnal vizsgálatot indít és felelősnek fog tartani mindenkit, aki megsérti a vegyi fegyverek tilalmáról szóló egyezményt. (MTI)

Borítókép forrása: MTI/EPA/Michael Reynolds