Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az Amazon ráereszti a kereskedelemre a pénztárosok nélküli boltjait

Az Amazon ráereszti a kereskedelemre a pénztárosok nélküli boltjait

Az online kereskedelmi vállalat 2021-ig 3000 eladó nélküli üzletet szeretne nyitni. Ha megteszik, ezzel alapvetően formálják át a kiskereskedelmet.

Az nem lehet mondani, hogy az Amazon nagyon finomkodna, ha piaci nyomulásról van szó. Legutóbbi tervüket ugyan hivatalosan – még – nem közölték, ám a döntéshozókhoz közelálló források annyit jeleztek, hogy nagyon komolyan gondolkodnak a megvalósításon. Az internetes kereskedelmi óriás azt tervezi, de legalábbis érdemben vizsgálja, hogy 2021-ig 3000 olyan üzletet nyit, amelyekben nem lesznek pénztárosok.

New York, 2011. szeptember 28.
Jeff BEZOS, az Amazon.com amerikai internetes áruház vezérigazgatója egy sajtóértekezleten beszél az amerikai New Yorkban. Itt bemutatták az Amazon új táblagépét, a Kindle Fire-t, a 7 hüvelykes (17,78 cm-es) érintőképernyős többszínű táblagépet, amelynek árusítását november 15-én kezdik meg 199 dolláros (kb. 43 000 forintos) áron. (MTI/EPA/Justin Lane)

Nem is nagyon lehetne véka alá rejteni, hogy ha ezt a lépést valóban meg is teszi a cég, akkor azzal nyomást helyezne a hagyományos boltokra és akár az éttermekre is. Hogy mennyire, s ez jól jelzi az Amazon piaci súlyát is, arra aligha kell mást találni, minthogy a héten, mikor a fejlesztésről szóló hír először az utcára került, az amerikai hagyományos kereskedelmi vállalatoknak, mint például

a Walmartnak , a Walgreens-nek vagy a Krogernek a részvénye-árfolyamai egyaránt csökkentek.

A megjelent hírek után több újság is kereste az Amazont, de nem bizonyultak közlékenynek. Csupán annyit válaszoltak, hogy nem kommentálnak pletykákat és híreszteléseket.

Ráadásul a tervek nem is csak a levegőbe pufogtatott nagyotmondások, hiszen az Amazon már jó ideje működtet AmazonGo név alatt három ilyen boltot. Egyet Seattle-ben, ahol a cég központja van, egyet Chicagóban és egyet Washingtonban.

A megoldás viszonylag egyszerű a vásárló számára.

A vásárláshoz le kell tölteni az Amazon megfelelő alkalmazását. Ahhoz, hogy a „vásárlás elinduljon” az üzletbe lépéskor a kapunál az automatához kell érinteni a telefont. Ezek után már nincs is más feladat, mint a polcokról leszedni a kívánt termékeket. A kiépített kamerarendszer és a érzékelők ugyanis összesítik a vásárlást, majd automatikusan levonják az alkalmazáshoz párosított számláról az összeget. A terjeszkedés, ha lassan is, de már az idén megkezdődne a hírt közlő Bloomberg szerint, miután forrásuk arról beszélt, hogy az Amazon még az idén 10 ilyen üzletet szeretne nyitni persze elsősorban nagyvárosokban.

Kolbaskowo, 2017. november 8.
Az Amazon internetes kereskedelmi vállalat újonnan megnyitott szállítmányozási központja az észak-lengyelországi Szczecintől tíz kilométerre levő Kolbaskowóban 2017. november 8-án. A több mint 150 ezer négyzetméter alapterületű elosztóközpont az amerikai vállalat legkorszerűbb európai létesítménye. (MTI/EPA/Marcin Bielecki)

Az online kereskedelmi óriás valóban durva nyomulásban van. Arról a nyáron írtunk, hogy egy egészen új terület felé fordultak. Bejelentették ugyanis, hogy

megszerezték a PillPack nevű vállalkozás fölötti irányítást.

Ez akár csepp is lehetne a cég gazdasági tengerében, hiszen eddig bőven akadt, s ezután is szép számmal lesz még olyan vállalat, amelyet bekebelez az Amazon. Ami az ügyet különlegessé teszi, a PillPack tevékenységi profilja. A vállalat ugyanis vényköteles gyógyszerek forgalmazásával foglalkozik, ráadásul nem is akárhogyan. A cég a szükséges gyógyszereket a napi előírások szerint adagokra osztja, és így szállítja ügyfelei számára. Vagyis minden olyan problémát levesz a betegek válláról, amely a gyógyszerek orvos által felírt adagolását illeti. Utóbbi nagy lépés még az Amazon részéről is, ám aligha kétséges, hogy a piacot mégis a pénztárosok nélküli boltok hálózatának kiépítése rázná meg alapjaiban.