Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A kísérleti Alzheimer-gyógyszer véletlenül visszanöveszti a sérült, beteg fogakat

A kísérleti Alzheimer-gyógyszer véletlenül visszanöveszti a sérült, beteg fogakat

Irgalmatlan fájdalmat okozó lyukak, duzzadt arc, gyomorideg a fogorvosi rendelőben várakozva. Félelem a fúrótól, a töméstől – úgy néz ki hamarosan hatalmas vigyorral búcsúzhatunk a megszokott, félelmetes foggyógyászati módszerektől. Egy londoni székhelyű kutatócsoport véletlenül rátalált a fogvisszanövesztő gyógyszerre. 

A King’s College kutatói a napokban tették közzé tanulmányukat a Scientific Reporton, amiben arról számolnak be, hogy bár az Alzheimer gyógyításának lehetséges módjait kutatták, az egyik erre specializálódott kísérleti gyógyszerről kiderült, hogy rendkívül hatékony a rossz fogak regenerálásában. Ez azt jelenti, hogy képes meggyógyítani erősen sérült, szuvasodott, lyukas fogakat. Bár a alkalmazására még várni kell a további klinikai tesztek miatt, de jók az esélyek arra, hogy létrejöjjön az első foggyógyító gyógyszer.

A kísérletek alatt a kutatók felfedezték, hogy az Alzheimer gyógyítására használt a Tideglusib kísérleti gyógyszernek van egy egészen furcsa mellékhatása: arra “ösztönzi” a fog keményszöveteinek egyikét, a zománc és a fogbél között található dentint, a fogakat alkotó “csontot”, hogy nőjön. A Tideglusib eredetileg egy neurológiai szer, amely az idegsejtek mennyiségét növeli, annak minőségét erősíti, ám mint kiderült, pont ezt a sejtsokszorosító hatását gyakorolja a fogakra is.

A gyógyszer azzal harcol a kór okozta demencia ellen, megakadályozza a sejtmutálódást úgy, hogy erősíti az idegsejtekben található, úgynevezett tau proteint, amely röviden az idegsejtek “minőségéért” felel. A protein, igaz, más formában, de a testünk más részeiben is megtalálható, például a fogakban is. Viszont a tau fogakban található változata akadályozza a dentint alkotó sejtek sokszorozódását, imigyen annak növekedését. A dentin ugyan nő, de a protein miatt nem eleget ahhoz, hogy elkerüljük a fogorvost, ezért a romlott fog romlott is maradt, egészen idáig. Ugyanis a Tideglusib a fogak tau proteinjét megakadályozza dentin növekedés gátlásában,

Azaz a lyukas fog a gyógyszer segítségével elkezdheti gyógyítani önmagát.

Az eddigi tesztek is ezt bizonyítják. A kutatók lyukas foggal rendelkező alanyokon tesztelték a gyógyszert. A sérült fogak rövid időn belül mindenféle fogorvosi beavatkozás nélkül maradéktalanul begyógyultak.

A tanulmány előadója, Paul Sharpe elmondása szerint a gyógyszernek rendkívül sokrétű felhasználási módja lehet majd, jelen pillanatban a sérült fogra kell helyezni a szert.

(Via Motherboard)

A borítókép illusztráció. MTI Fotó: Rosta Tibor