Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ukrán-magyar kettős állampolgárok adatait tette közzé egy ukrán nacionalista honlap, hazaárulóként jellemezve őket

Ukrán-magyar kettős állampolgárok adatait tette közzé egy ukrán nacionalista honlap, hazaárulóként jellemezve őket

Ez volt nyilván a válaszuk a beregszászi konzul problémájára.

Ma reggelre kiderült, hogy ha Magyarország nem hívja haza az egyik beregszászi konzult egy kettős állampolgársági eskütételen való jelenléte miatt, akkor Ukrajna hazaküldi:

Ukrajna ultimátumot adott: vagy hazahívják a beregszászi konzult, vagy hazaküldik

Újra kiélesedett a viszony a kettős állampolgárság miatt Ukrajna és Magyarország között.

Valószínűleg ez nem tetszett annak az ukrán nacionalista honlapnak, ami most nyilvánosságra hozta számos olyan kárpátaljai magyar adatait, akik ukrán-magyar kettős állampolgárok. Az érintett kárpátaljaiak neve és címe kerül fel folyamatosan az oldalra.

A Mirotvorec (Béketeremtő) nevet viselő ukrajnai portál a Facebookon is értesítette arról a követőit, hogy a Csisztiliscse (Tisztítótűz) nevű adatbázisában rögzítette az első öt kárpátaljai személy adatait, akik második (magyar) állampolgárság megszerzésével törvénysértést követtek el.

Mindnyájan kárpátaljai önkormányzati vezetők vagy képviselők, közülük háromról fényképet is közzétettek. A Mirotvorec megadta azt, hogy mikor születtek, melyik településen laknak, illetve egy személy esetében az utca neve is szerepel.

“Feltettük a Csisztiliscsébe Ukrajna alkotmányának és állampolgársági törvényének első öt megsértőjét. Megerősített minden adat a megjelölt ukrán állampolgárok törvénytelen magyar állampolgárságának birtoklásáról” – közli a Mirotvorec a Facebookon.

A magát függetlennek tartó Mirotvorec olyan emberek adatait viszi fel az adatbázisába, akik szerinte Ukrajna ellenségei, és veszélyeztetik az ország biztonságát. Több esetben a feltüntetett személyek neve mellett szerepel a “hazaáruló” minősítés.

A weboldal 2015 áprilisában közzétette Olesz Buzina író és újságíró, illetve Oleh Kalasnikov oroszbarát parlamenti képviselő adatait is. Néhány napra rá mindkettejüket megölték. Miután újságírók adatai is felkerültek a honlapra 2016 júniusában a G7-tagországok kijevi nagykövetei közös közleményükben arra szólították a weboldal működtetőit, hogy távolítsák el a sajtósok személyes adatait.

Másnap Petro Porosenko ukrán elnök sajtótájékoztatóján elítélte az adatközlést, de hangsúlyozta, hogy rendkívül korlátozottak a lehetőségei, hogy befolyást gyakoroljon a Mirotvorecre. (MTI)