Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Újabb vallomást tett a csengeri milliárdosnő, Kósa is szerepel benne

Újabb vallomást tett a csengeri milliárdosnő, Kósa is szerepel benne

Pénteken délelőtt újabb, ezúttal írásos vallomást tett az állítólagos, ezermilliárdos vagyon örököseként ismertté vált csengeri asszony, Sz. Gáborné – tudta meg a Zoom.hu. A nő ügyvédje, Helmeczy László kérdésünkre elmondta: „most jöttem tőle, több oldalas, írásos vallomást adott át nekem”.

Sz. Gábornét hazahozzák Magyarországra Forrás: Police.hu

A csalással gyanúsított Sz. Gáborné utoljára bő két hete tett vallomást, nem sokkal azután, hogy Magyarországra hozták Svájcból, ahol előtte bújkált, de nemzetközi körözés alapján elfogták. Az ügyvéd szerint

az asszony újabb vallomásában is kitart amellett, hogy létezik az eurómilliárdos vagyon, ami őt illeti.

A nyomozók azzal gyanúsítják, hogy közel félszáz embert csapott be és tőlük jelentős összegeket – volt, akitől tíz év alatt, több tételben százmilliót – kért kölcsön arra hivatkozva, hogy csak rövid időre van szüksége rá, mert hamarosan hozzáférhet az apja után neki járó ezermilliárd forintos, külföldön fellelhető örökséghez.

Azt az asszony sem tagadja, hogy kölcsönkért kisebb-nagyobb összegeket, de – mint Helmeczy szerint friss vallomásában is leírta -, abból csak a hagyatéki eljárási költségeit akarta fedezni, és mindent vissza akart adni, ha hozzájut az örökségéhez. “Ennek tudatában kért kölcsön, mert abban a hiszemben volt, miután mátészalkai ügyvédje is állította neki, hogy az örökség létezik, és ő ahhoz hozzájuthat” – mondta Helmcezy.

Helmeczy László ügyvéd MTI Fotó: Krizsán Csaba

Az ügyvéd a Zoom.hu-nak arról is beszélt, hogy várhatóan zár alá veszik Sz. Gáborné vagyonát, ilyenkor ugyanis ez elkerülhetetlen. Ugyanakkor szerinte a nőnek “nem sok vagyona van” – hacsak ide nem vesszük az állítólagos örökséget -, amit zárolni lehetne. Helmeczy megjegyezte még, hogy a nő szeptember 7-én elrendelt, 30 napos előzetes letartóztatásának meghosszabbítását kéri majd várhatóan a vádhatóság.

Ez történt az utóbbi hetekben Sz. Gáborné ügyében:

Kósa Lajost is szóba hozta

“Sz. Gáborné óvónő, nem jogász és nem is közgazdász, mint például Kósa Lajos, akit régóta ismert, ezért is kérte az ő segítségét”

– tért rá a fideszes politikusra az ügyvéd. (A dolog szépséghibája, amit talán Sz. Gáborné nem is tudott, hogy Kósa Lajos ugyan közgazdásznak készült, 1988-ban az abszolutóriumig el is jutott, de végül politikai karrierje miatt a felsőfokú végzettséget nem szerezte meg, nem közgazdász – a szerk.)

A fideszes politikus – aki szerint Sz. Gáborné őt is becsapta – neve a csengeri asszony friss vallomásában is felbukkan, mert a nő szerint Kósa kiutazott vele Svájcba is intézni a hagyatékot. Éppen ezért Sz. Gáborné az újabb vallomásában is kérte – amit korábban ügyvédje is indítványozott -, hogy tanúként hallgassák meg Kósát. Az ügyvéd szerint neki is lenne néhány kérdése a politikushoz. Például azt: ha szerinte nem volt hagyaték, akkor miért kötött az asszonnyal különböző megállapodásokat, szerződéseket?

Kósa Lajos Fotó: Veres Viktor

Ezekről az iratokról még a tavaszi parlamenti választás előtt írt az azóta megszűnt Magyar Nemzet. Az iratok szerint a csengeri asszony – egy ismert svájci cég részvényeseként feltüntetve magát – felhatalmazta Kóát, hogy részt vehessenek a külföldi cég részvényesi találkozóján, ott őt, mint megbízót képviselve. Egy másik dokumentum több mint nyolcszázmillió forint ajándékozásáról szólt, méghozzá Kósa Lajos édesanyja részére.

Minden üzleti vállalkozása bedőlt

Helmeczy László ügyvéd szerint Sz. Gáborné 44 kilóra fogyott, rendkívül megviselik a vele történtek. Bizonyára a várható vagyonzár sem tölti el örömmel, ahogy az sem, hogy míg Svájcban kiadatási őrizetben volt, a nyáron minden hazai üzleti vállalkozása bedőlt. A cégbírósági iratokból ugyanis kiderül, hogy

már megszűnt, vagy annak határán van a csengeri asszony összes hazai vállalkozása.

Az asszony mindkét érdekeltsége – egy betéti társaság és egy kft. – évek óta masszívan veszteséges volt, úgyhogy ezzel nagy kár nem éri. A csengeri asszonynak két magyarországi céghez is köze volt, mára mindkettő csődbe ment. A régebbi, a Maláj Gabi Bt. egy 2010-ben alapított, kezdetben 100 ezer forintos, majd 4 milliósra növelt jegyzett tőkéjű

vállalkozás, melynek fő tevékenysége az italszolgáltatás, vagyis egy kocsma Csengeren.

A betéti társaságban kezdettől Sz. Gáborné fia a beltag, míg a kültag ő maga volt. A cég azonban az elmúlt nyolc évben valahogy nem akart talpra állni. 2017-es mérleget és beszámolót már le sem adtak, de az az előtti öt év sem egy sikertörténet: a vállalkozásra évről-évre csak a veszteséget növelte, saját tőkéje egyre nagyobb mínuszba fordult, miközben kötelezettségei – vélhetően beszállítóival szembeni tartozásai – egyre nőttek:

Közben volt, hogy az adóhatóság is végrehajtást rendelt el a céggel szemben – 2016-ban háromszor, idén egyszer -, végül a Nyíregyházi Törvényszék megállapította a cég fizetésképtelenségét és idén június 6-án megindította ellene a felszámolási eljárást.

A Maláj Gabi Bt.-nél nem sokkal jobb eredményekkel működött az elmúlt években a csengeri asszony másik vállalkozása, az Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető Kft., ám ez már nem is létezik, megszűnt, jelenleg a kényszertörlése zajlik. Vagyis a fő tevékenységeként épületépítési projekt tervezést megjelölő vállalkozás mindössze hat évig működött, bár valójában csak papíron, mivel érdemi tevékenységet nem végzett.

A kft.-nek a cégbírósági iratok, éves beszámolók alapján viszonylag érdektelenül telt minden éve: az utolsó öt évben egyetlen forint árbevétele nem volt, így minden évet kisebb-nagyobb veszteséggel zárt, saját tőkéje – egyetlen év kivételével – mindig mínuszban volt, viszont évente 8-10 milliós tartozásokat halmozott fel:

Ebben, a 2012-ben egymilliós jegyzett tőkével alapított – később 3 millióra emelték – vállalkozásbnan Sz. Gáborné csak az egyik tulajdonos volt. Ez az a kft, ami már több szálon is kötődik Debrecenhez és itt jön a képbe Kósa Lajos volt debreceni polgármester, az egykor tárca nélküli miniszteri rangig is eljutó jelenlegi országgyűlési képviselő is.

A csengeri asszony szintén becsődölt vállalkozásában, az Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető Kft.-ben különösen a tulajdonostársak érdekesek. Az egyik, 2012-2015 közötti kisebbségi tulajdonos – nem mellesleg ez idő alatt ügyvezető is – Czakó Mihály. Őt – Kósához hasonlóan – Sz. Gáborné közjegyzői okiratban hatalmazta fel, hogy őt, mint megbízót képviselje az állítása szerint érdekeltségébe tartozó svájci cégnél.

A magyar kft-ben résztulajdonos és ügyvezető volt 2014-től Orendi Mihály is. Az ő neve onnan lehet ismerős, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, a Debreceni Sportcentrum volt igazgatója, és elnökségi tag a Kósa által vezetett Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségbnen is (együtt szurkoltak a téli olimpián). Érdekesség, hogy a kft. telephelye megegyezett a debreceni sportuszoda címével.

Kósa Lajos, Orbán Viktor és Orendi Mihály Forrás: Kósa Lajos Facebook

A legérdekesebb kisebbségi tulajdonos azonban minden bizonnyal a beszédes nevű Kis Hal Befektetési és Tanácsadó Kft. volt az Sz. Gábornéval közös magyar vállalkozásban. A 2015-ös alapítása óta egyetlen forint bevételt nem hozó, évi néhány tízezer forint veszteséget termelő résztulajdonos kft. mögött ugyanis Fiák István áll, aki már közvetlenül is több szálon kötődik Kósa Lajoshoz.

Az ügyvéd Fiák először is régi bizalmasa Kósának. Másodszor ő volt a tulajdonosa a Tócó-Pece Üzletviteli Tanácsadó és Ingatlanhasznosító Kft.-nek egészen tavaly márciusig, amikor is a jegyzett tőkével megegyező összegért, mindössze hatmillió forintért megvette a 139 milliós eszközállaománnyal rendelkező (vagyis piaci áron ennyit biztosan érő) céget Kósa felesége, Porkoláb Gyöngyike.

A két ügyvezető azóta Kósa két huszonéves lánya, és idén szeptember elején a cég egyesült a szintén Kósa felesége tulajdonában álló Szeporto Kft.-vel, felvéve utóbbi nevét.

De itt nem ér véget Kósa és Fiák kapcsolata, mivel Fiák ott bábáskodott a tavaly év végén alakult Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége körül is. A diákszövetkezetek mintájára létrehozott nyugdíjasszövetkezeteknek pedig éppen a Kósa Lajos által néhány hónappal korábban benyújtott törvény ágyazott meg. Fiák emellett a Magyarországi Diákvállalkozások Érdekvédelmi Szervezetét (DIákÉsz) vezeti, illetve érdekelt számos, diákmunkát közveteítő diákszövetekezetben, vállalkozásban is. Ily módon üzleti konkurenciája a hamarosan milliárdos károkozás gyanújával bíróság elé álló – a Fidesz-KDNP által már jó előre, parlamenti határozatban bűnösnek kikiáltott – Czeglédy Csaba hasonló profilú vállalkozásainak.