Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nyugdíj csak bankszámlára mehetne – ezt javasolja a kormányközeli kutatóintézet

Nyugdíj csak bankszámlára mehetne – ezt javasolja a kormányközeli kutatóintézet

Irdatlanul magas a magyar gazdaságban a készpénzállomány – ezt szeretné eltüntetni a Nézőpont Intézet.

Az elektronikus fizetési megoldások fontos pillérét jelenthetik a „hófehér gazdaság” megvalósulásának, amelyben minimalizálható az adóelkerülés, a korrupció és a jogtalan versenyelőnnyel folytatott üzletelés kockázata. Ebben a témában rendezett konferenciát pénteken a Nézőpont Intézet a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a piaci szféra képviselőinek részvételével- – közölte a Nézőpont.

Magyarországon rekord magas a készpénzállomány, az elmúlt években több mint duplájára nőtt a hazai készpénzforgalom.

Míg 2008 tavaszán mintegy 2,2 milliárd, 2018 nyarán már majdnem 5,8 milliárd forint volt a hazai készpénzállomány, ami európai viszonylatban is rontja az ország versenyképességét. A Nézőpont Intézet által a fizetési szokásokkal kapcsolatosan végzett közvélemény-kutatásokból kiderült, hogy a magyarok többsége ugyan még mindig jobban szeret készpénzt használni, mint elektronikusan fizetni, 2016-hoz képest idén körülbelül 600 ezerrel többen, 1,4 millióan fizetnek minden lehetséges esetben bankkártyával vagy hitelkártyával. A kormány elektronikus fizetési módokat támogató intézkedéseinek is köszönhető, hogy 2016-hoz képes 8 százalékponttal többen, az emberek 52 százaléka tud mindenhol kártyával fizetni, ahol szeretne.

A konferencián Mráz Ágoston Sámuel bemutatta a Nézőpont Intézet gazdaságfehérítési tanulmányát, amely a pénzügyi tudatosság, az infrastruktúra-fejlesztés és az állami szabályozás témaköreiben 7-7 javaslatot fogalmazott meg az elektronikus, készpénzmentes fizetési módok további elterjedése érdekében.

Az ajánlások között kiemelt helyen szerepel a nyugdíjak automatikusan számlára történő folyósítása, ami által az állam éves szinten akár 3 milliárd forintot is megtakaríthatna.

A javaslatpontok között megfogalmazták továbbá, hogy legyen kötelező az elektronikus fizetési lehetőség biztosítása online pénztárgépek esetében, amely nagymértékben tovább csökkentené a csalások kockázatát. Szintén a készpénzmentesítés és a gazdaságfehérítés irányába történő lépést jelentene, ha a jövedéki termékek mintájára kizárásra kerülne a készpénz használata egyes műszaki árucikkek és építőipari alapanyagok beszerzése esetén.

Az ajánlásoki a kormányhoz (nagyon) közel álló Nézőpont Intézet javaslatai, ám hogy ezekből valóban lesz-e a kormányzati szándék az egy más kérdés. A nyugdíjak banki utalása hosszú évek óta napirenden van, de nem történt eddig döntés a készpénzes kifizetés eltörléséről, ráadásul a friss nyugdíjasok jelentős része már rendelkezik bankszámlával – így eleve elektronikusan kérik járadékaikat is vagyis ez a “probléma” leghamarabb oldódik meg.