Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megszorult a kormány: visszakérik az uniós támogatásokat

Megszorult a kormány: visszakérik az uniós támogatásokat

A következő napokban több tízmilliárdnyi uniós támogatási előleget kell az önkormányzatoknak és állami cégeknek befizetniük a Magyar Államkincstárnál vezetett számlájukra. A kormány ezzel az intézkedéssel akarja csökkenteni az államadósság mértékét.

 

Tíz napjuk marad az önkormányzatoknak, önkormányzati cégeknek és állami vállalatoknak, hogy a már nekik kifizetett uniós támogatási előleget a Magyar Államkincstárnál vezetett számlájukra utalják át. Az elmúlt években a kormány számolatlanul szórta ki az uniós támogatási előlegeket nem csak a magáncégeknek, de az államháztartási körbe tartozó önkormányzatoknak és cégeknek is. Ezen pénzek jelentős részének az a sorsa, hogy a kedvezményezettek berakják a bankba, amíg nem lesz szükség beruházási számlák kifizetésére. A kormány ezt elégelte meg és egy nyári a 2019-es költségvetés megalapozó salátatörvényben egy törvénymódosítással azt egyébként logikus döntést hozta, hogy ezen pénzeknek nem a bankok mérlegét, hanem a Magyar Államkincstár likviditását növeljék, így csökkenthető az államadósság is.

Akár százmilliárdos tételről is beszélhetünk

A tervek szerint az érintett körnek, minden 50 millió forint feletti támogatási előleget be kell fizetni az államkincstárnál vezetett számlájukra. A pénzzel továbbra is a kedvezményezettek rendelkeznek, vagyis azt felhasználhatják a megítélt célra, de mivel a kincstári számlán lesz a pénz az nem növeli az államadósságot. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy mivel Brüsszel nem fizet, a kormány az államadósság növeléséből finanszírozza meg az előlegeket. Vagyis az állam hitel vesz fel, odaadja a kedvezményeteknek, aki azt berakják a bankba – ami teljesen logikátlan.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzése szerint idén a GDP 1,2 százalékával csökkenhet az államadósság – amely azt jelenti, hogy akár több száz milliárd forintnyi kifizetett uniós előleg kerülhet vissza a kincstárba. Csak az idén augusztus végéig 1388 milliárd forint uniós előleget fizetett ki a magyar kormány, miközben az Európai Bizottság 183 milliárd forintot fizetett ki augusztus végéig a Pénzügyminisztérium adatai szerint. A Portfolio.hu szerint viszont az elmúlt napokban változott a helyzet, portál becslése szerint mintegy 260 milliárd forintnyi uniós támogatást utalhatott át az elmúlt napokban, amely arra utal, hogy részben rendeződtek azon elszámolási viták, amelyek azzal fenyegettek, hogy idén akár egyetlen eurócent támogatás sem érkezik az uniótól.

A 2014-2020 uniós költségvetési programban Magyarország számára 29,6 milliárd eurót – mai árfolyamon számolva mintegy 9493 milliárd forintot – fizet ki a magyar kormánynak. Ebből a pénzből mindössze 5,3-5,4 milliárd euró érkezett meg. A lemaradás nem olyan nagy, mint aminek látszik, ugyanis Brüsszel minimális előleget fizet a kohéziós támogatásokra, a pénz nagy része a beruházások elkészültek után számlák alapján érkezik. A költségvetési ciklus ugyan 2020-ig tart, de a pénzeket 2022-ig lehet lehívni – vagyis a támogatások beérkezéséig akár még három évet is várni kell. A Magyar Nemzeti Bank számítása szerint az uniós támogatások felhasználása 2019-ben éri el a csúcsát cikluson belül.

Csökkentették az előlegeket is

A mostani utalás ellenére a rengeteg előleg miatt a magyar államháztartás rendkívül kifeszített lett, ezen enyhíthet az előlegek kincstári számlára való visszaszedése, illetve kormány szeptember elején hozott másik intézkedése, amikor is a kifizethető előlegek csökkentésről döntött.

Szeptember elejétől kevesebb előleget fizet ki a kormány a nem állami és önkormányzati pályázóknak – ami azonnali spórolást jelent a kormánynak,

ám pont a pályázók pénzügyi terveit borítja fel. A pályázók ugyanis úgy készítették el a finanszírozási tervüket, hogy számoltak az előleg kifizetésével, ám ha csak csökkentett előleget kapnak, akkor a hiányt saját forrásból kell kipótolniuk – már ha erre képesek. Ha ez nem sikerül, akkor viszont a támogatás elköltése kerülhet veszélybe – ami ellen ép kitalálta a kormány az előlegek intézményét.

 

Pénzköltésben már Európa-bajnokok Orbánék, de Brüsszel nem (nagyon) fizet

Pénzköltésben már Európa-bajnokok Orbánék, de Brüsszel nem (nagyon) fizet Sajátos rekordot valósított meg a kormány az uniós támogatások elköltésében: csúcsra járatta a pénzköltést, miközben a pénzlehívásban a leggyengébbek között teljesít – derül ki az Európai Bizottság számaiból. Nagyon jól áll Magyarország a 2014-2020 között érkező uniós támogatások elköltésével, a keretet már 100,4 százalékban elköltötte – miközben a pénzek nem nagyon érkeznek Brüsszelből.

Borítókép fotó: Halász Nóra