Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megkérdezték a Honvédkórházról a minisztert, aki szerint: “emútnyócév”

Megkérdezték a Honvédkórházról a minisztert, aki szerint: “emútnyócév”

A Honvédkórház helyzetéről érdeklődött az MSZP-s Korózs Lajos írásbeli kérdésében a két illetékes miniszternél, az erőforrástárca illetve a honvédelmi tárca vezetőjénél. Az ellenzéki politikus idézte a kórház sürgősségi centrumának éléről nemrég távozott Zacher Gábor nyilatkozatát, miszerint a centrumban a személyi minimumfeltételek 60 százaléka van meg csupán, majd arra volt kíváncsi, a miniszterek szerint is így van-e, illetve mindez értékelhető-e az elmúlt évek egészségügy-politikája bukásaként?

Zacher Gábor, a Honvédkórház sürgősségi centrumának vezetője is felmondott MTI Fotó: Mohai Balázs

A Zoom.hu is írt róla, hogy botrányok hatására a közelmúltban felgyorsultak az események: hirtelen megdobták a Honvédkórházat életmentő eszközökkel, elindultak fejlesztések, és dupla fizetést is ígértek az illetékesek a sürgősségi centrumban dolgozó orvosoknak és ápolóknak, csak, hogy ne menjenek el többen. Ám mindehhez az kellett, hogy előzőleg kiderüljön: a sürgősségin állítólag minden szakdolgozónak súlyos pénzekkel tartoznak, ráadásul a munkaerőhiány miatt az ügyeleteket sem tudják ellátni a Honvédkórházban, ahol a krízishelyzet miatt felmondott a centrum vezetője, Zacher Gábor.

A szocialista képviselő írásbeli kérdésére mindkét miniszter helyett Benkő Tibor honvédelmi tárcavezető válaszolt és vastagot “elmútnyócévezett” – éppen nyolc évvel az “emútnyócév” után. Azt írta, ha “a 2002 és 2010 közötti időszak válságéveit vizsgáljuk és összehasonlítjuk a jelenlegi helyzettel, megállapítható, hogy a honvéd egészségügyet is érintő komplett kórházi bezárások, szervezeti megszüntetések, az egészségügyi dolgozók ellehetetlenítése nyomán kialakult helyzet hatásai a mai napig is kézzelfoghatóan érzékelhetőek.”

Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerint most már minden sokkal jobb MTI/EPA/Jacek Bednarczyk

Viszont azóta több pénzt fordítanak a kórházra – folytatta -, hozzátéve: “az utóbbi évek felelősségteljes munkája eredményeként jelenleg a Honvédkórház működése a feltételeknek megfelel, magasabb szintű és szélesebb körű ellátást biztosít az intézmény, mint korábban.” Ráadásul – írta -, “a biztonságos betegellátáshoz szükséges egészségügyi dolgozói létszám rendelkezésre áll”, sőt növelik az ott dolgozók pénzét és nemrég döntöttek mintegy 3,4 milliárd forintos orvostechnikai és egyéb eszközfejlesztésről.

Így büntetné a kormányt az MSZP

A Zoom.hu is írt róla, hogy a a szocialisták törvénymódosítást nyújtottak be nemrég, hogy a Honvédkórház és az egészségügyi elleátórendszer egészéánek helyzetére felhívják a kormány figyelmét. A sokatmondó, „Az egészségügyi minimumfeltételek biztosításának a politikai vezetőket megillető egyes kiváltságok felfüggesztése útján történő ösztönzéséről” című törvényjavaslattal az MSZP elvenné a kormánytagoknak és más fontos funkcionáriusoknak járó kiemelt, VIP egészségügyi ellátást. Az említett kiemelt állami vezetők döntően ugyanúgy a Honvédkórházban, vagyis a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában kapják meg a VIP-ellátást, csak pár emelettel feljebb, mint ahol a sürgősségi osztályon küzdenek a lehetetlen körülményekkel.

Borítókép: A Honvédkórház alagsorában / MTI Fotó: Bruzák Noémi