Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kirúgták, majd két nap múlva visszavették a szívsebészt a kardiológiai intézetbe

Kirúgták, majd két nap múlva visszavették a szívsebészt a kardiológiai intézetbe

Két nappal kirúgása után visszaveszik a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetbe Székely László szívsebészt, értesült a Pesti Srácok. A portál úgy tudja, megegyezett az intézet megbízott főigazgatója, Andréka Péter és az általa elbocsátott ismert professzor, Székely László, így az orvos tovább maradhat az egészségügyi intézményben.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a szívsebész nevéhez több különleges és újító operáció is fűződik, egy műtét miatt bocsátották el az intézetből. Székely egy olyan fiatal nőt operált, akinek egy cserére szoruló implantátum volt a mellében. Csapatával szívbillentyűműtétet hajtott végre a páciensen, akinek sérült implantátumát az operáció közben el kellett távolítani. Hogy a betegnek ne kelljen hónapokig aszimmetrikus mellkassal, egyoldali protézissel élnie, kiheverni a műtétet, elkerülve egy újabb, későbbi operációt, az orvos egy plasztikai sebész segítségét kérte, aki meg is érkezett az operáció közben, és beültetett egy új mellimplantátumot. Székely Lászlóval közölték, hogy mivel külső, megbízási szerződéssel nem rendelkező intézményből hívott orvost, távoznia kell a kardiológiai intézetből.

A főigazgató akkor az Indexnek azt írta: egy súlyos jogi-etikai vétség miatt kényszerült felmenteni a munkavégzés alól Székely Lászlót. Ez a döntés egy több hete tartó vizsgálat eredményeként született, és meghozatalában egy teljes szakértői és jogi apparátus segédkezett. A betegutak teljes és tudatos összekeverése, vagyis az államilag finanszírozott szívműtét és a privát plasztikai műtét egy időben történő elvégzése nem engedélyezhető – fogalmazott közleményében a főigazgató.

A Pesti Srácok úgy tudja, a mostani megegyezés értelmében Székely három hónapig, feltehetően az év végéig marad az intézetben. Utána a Honvédkórházban folytatja pályafutását. Az Index szerint a döntés hátterében az állhat, hogy Székely szerda reggeli kirúgása óta már több műtétet el kellett halasztani. Az intézetben az ország egyik legjobb és legnagyobb tapasztalattal rendelkező szívsebésze végezte ugyanis a kis vágással járó műtéteket. Távollétében a betegeknek ugyan felajánlották, hogy a hagyományos módszerrel, a mellkas felnyitásával végzik el az operációt, ők azonban ezt nem vállalták.