Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Újabb ítélet született az EU bíróságán a magyar devizahitelesek ügyében

Újabb ítélet született az EU bíróságán a magyar devizahitelesek ügyében

A magyar bíróságnak vizsgálnia kell, hogy a devizahitelesek megértették-e az árfolyamkockázatból eredő következményeket – mondta ki az Európai Bíróság. Ha nem, akkor akár tisztességtelen is lehet a szerződés. 

Két magánszemély még 2008 februárjában vette fel devizahitelt az OTP Banktól és több százezer társukkal 2008 ősze után azzal szembesültek, hogy a forintban fizetett törlesztőrészletek elszálltak. Az OTP egy faktoringcégre ruházta a követelését, ezen eljárás során felmerült az a kérdés, hogy az árfolyamkockázatot a kölcsönfelvevőkre terhelő szerződési feltételt az érintett bank nem világosan és érthetően fogalmazta-e meg, és emiatt e feltétel a fogyasztókkal kötött szerződésekben alkalmazott tisztességtelen feltételekről szóló irányelv értelmében tisztességtelennek tekinthető-e – olvasható az Európai Bíróság közleményéből.

Az Európai Bíróság ítéletében kimondta, hogy a magyar bíróságnak vizsgálni kell a kérdést. A bíróság határozatában rögzítette, hogy a bankok kötelesek elegendő tájékoztatást nyújtani a kölcsönfelvevők számára ahhoz, hogy ez utóbbiak tájékozott és megalapozott döntéseket hozhassanak. E követelmény magában foglalja, hogy az árfolyamkockázattal kapcsolatos feltételnek nemcsak alaki és nyelvtani szempontból, hanem a konkrét tartalom vonatkozásában is érthetőnek kell lennie a fogyasztó számára.

Ebből az következik, hogy az átlagos – általánosan tájékozott, észszerűen figyelmes és körültekintő – fogyasztó számára lehetőséget kell biztosítani nem csupán annak felismerésére, hogy a nemzeti fizetőeszköz a kölcsön nyilvántartásba vétele szerinti devizához képest leértékelődhet, hanem egy ilyen feltételnek a pénzügyi kötelezettségeire gyakorolt – esetlegesen jelentős – gazdasági következményeinek értékelésére is.

A mostani döntés un. előzetes döntéshozatali eljárás volt, ami orientálja a nemzeti bíróságot – így a konkrét ügyekben a magyar bíróságnak kell meghozni a döntést, hogy az adott devizahitel szerződés tisztességes volt vagy sem.