Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Indul Hadházy Ákos akciója: egymillió aláírást akar összegyűjteni

Indul Hadházy Ákos akciója: egymillió aláírást akar összegyűjteni

„A tömeghatás a kulcs” – véli Hadházy Ákos. A trafikmutyi leleplezésével ismertté vált, a Fideszből kiugrott, majd harcos antikorrupciós tevékenységbe kezdett és időközben az LMP-ből is kilépett, most független képviselő az ellenzéki oldalon rég nem látott, nagyszabású akciót indít:

egymillió aláírást akar összegyűjteni, hogy arra kényszerítse a kormányt: Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

Az akciót hónapok óta szervezi a politikus, egy külön honlapon jó ideje toboroz segítőket is, hogy az ország minden tájára eljuthassanak az aláírásgyűjtők. A start csütörtökön 14 órakor Budapesten, a Blaha Lujza téren indul egy aláírásgyűjtő standon, jövő hét elején pedig más helyszíneken is beindul az akció.

1200 segítőt toborzott

Hadházy a Zoom.hu-nak elmondta: 1200 aktivista jelentkezett aláírásgyűjtőnek, és bár ő minden ellenzéki pártot megkeresett – a Parlamenten kívüliek közül a Momentumot és a Kétfarkúakat is -, segítséget kérve az akcióhoz, végül egyikkel sem tudtak megállapodni, nem érzett részükről érdemi támogatást az ügyhöz. (Frissítés: a Momentum végül csatlakozott az akcióhoz és aláírásgyűjtési tapasztalatukkal, a szükséges szoftverrel támogatja a kezdeményezést)

Hadházy Ákos mögött több mint ezer fős aktiovista csapat áll Fotó: Veres Viktor

Ugyanakkor, a nyáron, amikor az országot járta, hogy az akciót megismertesse és segítőket toborozzon, több ellenzéki szimpatizáns jelezte: ha a pártja nem is csatlakozott az aláírásgyűjtéshez, ő helyben segíteni fogja az akciót -mondta.

Mivel a kezdeményezése nem népszavazás kiírását célzó aláírásgyűjtés, hanem egy petíciót támogató akció, így nem kötik például olyan szigorú szabályok, hogy csak a Nemzeti Választási Iroda által hitelesített ajánlóívet használhatják. A petíció honlapjáról bárki letölthet majd aláírásgyűjtő ívet, és saját környezetében gyűjthet támogató szignókat, majd a betelt ívet csak vissza kell juttatnia Hadházyékhoz.

Erős nyomásggyakorlás

A könnyebb feltételek, a segítők nagy száma és az ügy jelentős, korrupcióellenes hordereje miatt Hadházy arra számít, hogy év végére összegyűlik az egymillió aláírás, talán még több is. Csakhogy aláírásgyűjtő akciót – jobbára népszavazási kezdeményezéshez kapcsolódóan – az utóbbi években többet is indítottak az ellenzéki pártok, ám azok nem voltak igazán sikeresek, és messze elmaradtak a most megcélzott egymilliós számtól.

Fotó: Veres Viktor

Erre Hadházy azt mondta, az Európai Ügyészséghez való csatlakozás kikényszerítése sorsdöntő és kulcsfontosságú Magyarország számára, hiszen úgy a magyar hatóságok elől most rejtve, vagy érdemben kivizsgálatlanul maradt korrupciógyanús esetek is felszínre kerülhetnek. Emlékeztetett az általa a Korrupció című sorozatában feltárt ügyekre: “nemcsak Elios-ügy van, hanem Öveges-ügy és Farkas Flórián ügy is.”

“Egymillió aláírás már erős nyomásgyakorlás, hasznosabb, mint egy pár száz fős tüntetés”

– mondta a politikus, aki szerint nem csak ez a belső, hanem egy komoly külső nyomás is van az Orbán-kormányon ebben az ügyben. Az uniós támogatási pénzek, projektek magas korrupciós kockázata és a már nyilvánosságra került számos visszaélés-gyanú miatti aggályok nem csak a mostanában sok figyelmet kapott Sargentini-jelentésben csúcsosodtak ki, hanem abban is, hogy

az EU elzárta a pénzcsapot: idén 1388 milliárd forintnyi számlát adtunk le, de csak 183 milliárdnyi uniós pénz folyt be.

Hadházy szerint ez óriási, 1646 milliárdos hiányt jelent, mivel a magyar állam előfinanszírozta az uniós projekteket. Ha pedig nem jön meg év végéig a hiányzó pénz, akkor Hadházy szerint „nem 2 százalék lesz az költségvetési hiány, hanem jóval több, akár 10 százalék.”

Fotó: Veres Viktor

Az aláírásgyűjtés sikeréről Hadházy a Zoom.hu-nak nemrég adott interjújában is beszélt. Akkor azt mondta, „nem kommunikációs térnyerést, hanem valódi munkát, nyomásgyakorlást szeretne.” Bár elismerte, sokan pesszimisták, mondván, mi értelme az egész kezdeményezésnek a Fidesz-kétharmaddal, a kormánnyal szemben, ő ezzel vitatkozik: egy jól megszervezett, valódi aláírásgyűjtés komoly politikai nyomás tud lenni.

Arra, hogy a nép változtatásra, meghőkölésre kényszeríti a hatalmat, ha nem is sok, de van pár példa az elmúlt évekből, és nem csak az internetadó – fejtette ki. Arról is beszélt, hogy dezinformációs diktatúrát épített a Fidesz, ezért a rendszer kereteit kell lebontani – enélkül semmilyen taktika, szövetségi vagy kommunikációs stratégia nem ér semmit. Úgy vélte,

aláírásgyűjtés, sztrájk, tüntetés kell: sok erős, százezreket megmozgató akcióval lehet csak hatni a kormányra.

A Fidesz már rég kitalálta

A most meghirdetetthez hasonló, nem népszavazásra irányuló, hanem petíciós jellegű aláírásgyűjtést még ellenzékből, jóval a kormányzati nemzeti konzultáciuók felfutása előtt indított maga a Fidesz is. orbán Viktorék 2002-ben kezdtek először szignógyűjtésbe, akkor a 2012-es budapesti olimpiáért, amire több mint 650 ezer aláírás jött össze. 2004-ben a Fidesz Nemzeti Petícióhoz gyűjtött aláírásokat, itt állítólag már 1,3 millió szignót sikerült összeszedniük. 2005 tavaszán a Fidesz az államfőválasztás előtt tartott aláírásgyűjtést, majd 2005 végén a Nemzeti Vagyonszerződéshez keresett így támogatókat.

 

Borítókép: Hadházy Ákos / Fotó: Veres Viktor