Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Videoton Európában: álomból rémálom?

A Videoton Európában: álomból rémálom?

Egy egyelőre szövevényes történet folyományaként néhány nappal az Európa Liga rajtja előtt az egyik legjobbja otthagyta a magyar bajnokot. Mire mennek a visszavonulását egyik napról a másik bejelentő Danko Lazovics nélkül a fehérváriak csütörtökön a BATE Boriszov, majd a Chelsea és a PAOK Szaloniki ellen?

Mekkora eredmény az Európa Liga-csoportkörben való szereplés?

Az, hogy a Videoton ott van a két európai futballkupa egyikének főtábláján, mindenképpen jó dolog, a futball és a pénzügyek terén is. Ha magyar szempontból nézzük, akkor kis túlzással hatalmas siker, hiszen a 90-es évek eleje óta, amióta a Bajnokok Ligájával bevezették a csoportkörös lebonyolításokat a futballkupákban, mindössze ez a hatodik alkalom, hogy magyar csapatnak ez sikerült (1995: FTC, BL, 2004: FTC, UEFA-kupa, 2009: DVSC, BL, 2010: DVSC, EL, 2012: Videoton, EL). Ha nemzetközi szinten nézzük, szerény előrelépés ahhoz képest, hogy 2010 óta számottevő pénz (közpénz, átnevezett közpénz, vagyis tao, illetve kicsit terelt szponzori összegek formájában) áramlott a focinkba. Ha pedig azt nézzük, hogy az egyik csoportellenfélnek, a fehérorosz BATE Boriszovnak ez a kilencedik szereplése BL/EL-csoportkörben, vagy a BL-selejtezőben legyőzött Ludogorec hét év alatt ötödször jutott el főtáblára (végül az EL-ben lesz ott), akkor ez egy helyén kezelendő részsiker a magyar csapattól.

Hogyan jutott el ide a Videoton?

A magyar bajnokság győzteseként a Bajnokok Ligájában indult a fehérvári klub, három selejtezőt sikerrel vett a luxemburgi Dudelange, a bolgár Ludogorec, valamint a svéd Malmö ellen. A BL-selejtező rájátszásában a görög AEK Athén volt az ellenfél, de szoros párharcban (1-2 Budapesten, 1-1 Athénban) alulmaradt a Videoton. Ez azonban a lebonyolítás értelmében nem kiesést jelentett, hanem azt, hogy a BL helyett az Európa Liga csoportkörében folytathatja a csapat.

A BL elúszott, de a Chelsea-t, Arsenalt vagy a Milant elhozhatja a Videoton

A BL elúszott, de a Chelsea-t, Arsenalt vagy a Milant elhozhatja a Videoton Fordulatos meccsen esett ki a Bajnokok Ligája rájátszásából a magyar bajnok kedd este az AEK Athén ellen, de így is maradt legalább hat meccse az Európa-liga főtábláján. És így is kerestek egy rakás pénzt a fehérváriak: több milliárd áll a házhoz.

Kik ellen játszik a Videoton?

Az augusztus végi sorsoláson az első kalapból (ahol a legerősebb ellenfelek vannak) a londoni Chelsea került a Videoton mellé, valamint a BL-ből átkerült BATE Boriszov és a szintén a BL-selejtezőből érkezett, görög második PAOK Szaloniki.

Mikor lesznek a meccsek?

  • Videoton–BATE Boriszov, szeptember 20., csütörtök, 18.55
  • Chelsea-Videoton, október 4., csütörtök, 21.00
  • PAOK Szaloniki-Videoton, október 25., csütörtök, 21.00
  • Videoton–PAOK Szaloniki, november 8., csütörtök, 18.55
  • BATE Boriszov-Videoton, november 29., csütörtök, 21.00
  • Videoton–Chelsea, december 13., 18.55

Miért nem Fehérváron játszik a csapat?

A székesfehérvári Sóstói Stadiont újjáépítik, és eredetileg az év elejére kész kellett volna lennie. De menet közben kiderült, hogy a korábbi főlelátót is le kell bontani és újat kell építeni a helyére. Az átadás újabb csúszást szenvedett a nyár végén, mert a “megrendelő” önkormányzat pótlásokat kért az új stadionban. Az biztos, hogy a Videoton nem fog EL-csoportmeccset játszani az új Sóstói Stadionban, ezért kellett kibérelnie a ferencvárosi Groupama Arénát.

Mennyire erős csapatok lesznek az ellenfelek?

A Chelsea-t nem kell bemutatni, és az sem sokat számít, hogy az előző szezonja nem sikerült fényesre. A londoniak ötödikek lettek a Premier League-ben, így lemaradtak a BL-ről. Azonban gyorsan megjegyezték, hogy amikor a klub legutóbb járt az Európa Ligában, akkor meg is nyerte azt, még 2013-ban. A klub edzőt cserélt, jött Nápolyból Maurizio Sarri és nagybevásárlás nélkül is csúcsformába hozta a kékeket, akik öt forduló után öt győzelemmel állnak és vezetik a PL-t. A BATE Boriszov most nyerheti meg sorozatban tizenkettedszer a fehérorosz bajnokságot (ott tavasz-őszi a lebonyolítás), jelentős előnnyel vezetnek. A PAOK is jól rajtolt a görög élvonalban, tavaly második volt a Videoton által megismert AEK Athén mögött. A Chelsea kiemelkedik a mezőnyből, a BATE és a PAOK azonban nagyjából elérhető távolságban van játékerőben a Videotonnak. Legalábbis hétfő estig mindenképp ezt gondoltuk, azonban akkor váratlan fordulat történt a fehérváriaknál.

Ez a fordulat a Lazovics-ügy. Mi ez és milyen hatással lehet a Videoton szereplésére?

Hétfő este pattant ki az ügy: ekkor még csak sajtóhír volt, hogy Danko Lazovics, a csapat egyik legjobbja befejezi pályafutását. A szerb csatár 35 éves, van ilyen, csakhogy szombaton még játszott a csapat felcsúti bajnokiján és nemrég azt mondta, hogy elképesztően motivált a futballban. Szerdára a klub is elismerte, hogy Lazovics kérte a szerződése felbontását és befejezi futballista karrierjét. A Videoton egyik legjobbjáról van szó, aki 2016 óta játszott Fehérváron, 80 tétmérkőzésen 29 gólt és 29 gólpasszt jegyzett. A szerb támadó nemzetközi klasszis, játszott olyan csapatokban, mint a holland PSV és az orosz Zenit. A csapaton belüli jelentőségét jól mutatja, hogy a Videoton hét meccset játszott a BL-selejtezőben és ezeken kettőt szerzett, kétszer pedig gólpasszt adott. Hogy mi történhetett vele?

A kulcs valószínűleg a vasárnapi Felcsút-Videoton bajnoki lehet, amelynek a végén dulakodás tört ki a két csapat játékosai között és a néhány nappal korábban a Vidiből eligazolt Varga Józsefet meg is kergették volt társai. A klub hivatalosan nem mond semmit, a Bors szerdai információi szerint a balhé miatt Garancsi István tulajdonos megbüntette a csapat délszláv játékosait, akik részt vettek a dulakodásban. Lazovics pedig erre “válaszul” döntött a befejezés mellett.

Lazović azért léphetett a Vidiből, mert összeveszett Garancsi Istvánnal

Lazović azért léphetett a Vidiből, mert összeveszett Garancsi Istvánnal A hétvégi Vidi-Felcsút találkozó vége szokatlanul indulatos volt a magyar focihoz képest: kisebb verekedés alakult ki, amikor a Vidi szerb és bosnyák légiósai megkergették a Vidi korábbi játékosát, Varga Józsefet, aki a Felcsútba igazolt, majd a kergetőzésből esetlen verekedés, meg öltözőfolyosóra rohanás lett.

Tényleg simán Vidinek hívják a csapatot az EL-ben?

A klub hivatalos neve július óta Mol Vidi FC a Videoton FC helyett. Az EL-ben azonban nem használhatja ezt a szponzor olajcég neve miatt. Így nem is a régi nevén, hanem Vidi FC-ként játssza meccseit a fehérvári csapat.

Vannak még jegyek a hazai meccsekre?

Aki a Chelsea-t szeretné látni Budapesten, annak rossz hírünk van, a decemberi találkozóra elfogytak a jegyek. A BATE elleni összecsapásra még csütörtök reggel is volt 2000 szabad jegy, ahogy a PAOK elleni összecsapásra is be lehet még jutni. Aki a tévében akarja látni a Vidit, az a Sport1-re, vagy a mindenhol ingyen látható Spektrum Home csatornára kapcsoljon.

Mennyi pénzt keres ezzel a Videoton?

A Videoton az EL-indulás kiharcolásával már keresett 8 millió eurót, vagyis 2,5 milliárd forintot, ami több mint a klub éves költségvetésének a fele. Az összeg tovább is nőhet, ha a csapat pontokat szerez a csoportkörben (hovatovább továbbjut!), illetve a tévés pénzek elosztásából is részesedik majd később.

Mi van Dzsudzsák Balázzsal?

Augusztus végén, szeptember elején valóban úgy volt, hogy a válogatott csapatkapitánya érkezhet a Vidihez. A fehérvári vezetők akkor nem beszéltek erről, azóta elismerték, hogy voltak tapogatózások, ám ebből nem lett semmi. Az ok minden bizonnyal Dzsudzsák magyar mércével teljesen irreális fizetési igénye volt. Az Európa Liga nevezési ideje lejárt szeptember 3-án, utána már nem lett volna értelme leigazolni, és szerdán ki is derült, hogy marad eddigi állomáshelyén, az Emírségekben, csak éppen a liga egyik újoncához igazol.

Dzsudzsák Balázs csak csapatot vált, országot nem

Dzsudzsák Balázs csak csapatot vált, országot nem Dzsudzsák Balázs továbbra is az Egyesült Arab Emírségekben futballozik majd, de már az al-Ittihad Kalba SC csapatánál, a magyar válogatott korábbi csapatkapitánya szerdán írta alá a szerződését, írja a klub közösségi oldala.