Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Spórolni akartak a Magyar Zene Házán, úgyhogy drágább lett

Spórolni akartak a Magyar Zene Házán, úgyhogy drágább lett

Egy lendülettel 740 millió forintról 1051 millió forintra (avagy egymilliárd forintra) drágult a budapesti Városligetben felépítendő Magyar Zene Háza tervezése – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. Ez 42 százalékos áremelkedést jelent.

A Városligeti Ingatlanfejlesztő és a japán tervezőcég, a Sou Fujimoto Architects Inc. közötti szerződésnek ez már az ötödik módosítása. A tájékoztatásban a drágulást azzal magyarázzák, hogy az előző módosításban megrendelt áttervezési feladatok közül “az energetikai rendszer áttervezésében történt alapadat változtatás miatt a gépészet áttervezéséhez a 4. számú Módosításban meghatározott határidőhöz képest hosszabb tervezési idő szükséges”.

Az áremelkedés pikantériáját az adja, hogy a 4. szerződésmódosítás értelmében a Sou Fujimoto Architectstől azért rendeltek áttervezéseket, hogy a projekt olcsóbb legyen. A Városligeti Ingatlanfejlesztő a 3. módosításban kért ajánlatokat arra, hogyan lehetne csökkenteni a költségeket, a költségcsökkentő tervezési feladatokat pedig a 4. módosításban rendelte meg.

Egyébként a Városligeti Ingatlanfejlesztő épp nemrég hirdetett győztest a zeneház építésére kiírt közbeszerzésen: a megbízást a Magyar Építő Zrt. kapta, 17,5 milliárd forintért vállalta a munkát. A Magyar Építő Paár Attila milliárdos érdekeltsége, aki Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a korábbi üzlettársa. A Magyar Építő rendre jól szerepel a közbeszerzéseken, ők újíthatják fel például a Postapalotát, építhetik fel a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság logisztikai központját, és a jegybanki alapítványok is őket bízták meg az Ybl-villa átalakításával és ők azok, akik a ZÁÉV-val közösen építhetik fel az új Puskás Stadiont is.

A kivitelezőt tárgyalásos eljáráson választották ki, mivel az eredeti, nyílt eljáráson csak a tervezett összegnél drágább ajánlatok érkeztek – mondta el Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki igazgatója a Magyar Időknek még 2017 márciusában.