Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

San Marino 300 millió eurós hitelt kérhet az IMF-től

San Marino 300 millió eurós hitelt kérhet az IMF-től

San Marino bankjai mára komoly gondokkal küzdenek, a miniállam arra kényszerülhet, hogy mintegy 300 millió euró kölcsönt kérjen az IMF-től, és történetében először államkötvényeket bocsásson ki.

Pedig a 34 ezer lakosú ország épp kilábalt a mély recesszióból, amelyben a globális pénzügyi válság taszította egy évtizede.

San Marino bankjainak adósságállománya már csaknem 1,7 milliárd euró, ami az ország tavalyi 1,45 milliárd euró hazai össztermékének (GDP) 117 százaléka. A törpepállam jegybankjának becslése szerint a problémás hitelek 37 százaléka esetében nem is várható a visszafizetés.

Az alig 15 kilométer hosszú országban hat bank működik, ahol korábban a külföldiek tömkelege helyezte el a megtakarításait.

Nicola Renzi, az ország külügy- és politikai államtitkára a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a kormány az év végéig kidolgozza pénzügyi stabilitási tervét. Ennek részeként San Marino mintegy 300 millió euró kölcsönt venne fel a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és ezen felül az ország történetében először, államkötvényt bocsátana ki.

San Marino államadóssága a GDP mintegy 25 százaléka.

MTI